Стефан Янев: Търся съмишленици за нов проект, но медийните съобщения дотук са спекулации

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/stefan-yanev-tarsya-samishlenici-za-nov-proekt-no-mediynite-saobshteniya-dotuk-sa-spekulacii/4088 SvobodnoSlovo.eu
Стефан Янев: Търся съмишленици за нов проект, но медийните съобщения дотук са спекулации

Бившият военен министър Стефан Янев потвърди пред БНТ, че планира създаването на нов политически проект, но досега излезлите съобщения са спекулации.

Янев беше категоричен, че партията му няма да се казва "Развитие", няма да бъде учредена на 16 април, нито с мандата на Николай Цонев, няма и да си партнира с Мая Манолова. Към момента не се правят структури в страната.

"Търсим съмишленици и ако намерим достатъчно хора, които споделят общи идеи и ценности за развитието на България, ще излезем с лицето си и ще поискаме българският народ да ни гласува доверие", коментира Янев.

По думите му първото нещо, с което проектът му ще се заеме, е да възстанови връзката между гражданското общество и партиите.

"Трябва да е ясно, че хората, съпричастни към идеите, които ще изповядва тази партия, могат да бъдат сигурни, че техният глас ще се чува през цялото време, не само преди избори. Това е трудно, но сме решили да извървим този пък от А до Я", подчерта бившият военен министър.

"В момента на създаването на такъв проект трябва да бъдем отворени във всички посоки, без да даваме идеологични рамки", добави още Янев.

По думите му неговият политически проект ще защитава националният интерес.

"Това звучи патриотично, но това са свободата, справедливостта, сигурността и благоденствието", отбеляза той.

Българският парламент гласува моята оставка. Взимането на решение за напускане на правителството е актът на искане на оставка, очевидно премиерът взе това решение, коментира още Янев.

"Личния разговор няма да го коментирам, но от самото начало, от приемането на предложението аз да участвам в това правителство, ние усещахме различия. Най-общо казано - различна ценностна система. Усещането, че това, което аз винаги съм се опитвал да правя - да пречупя действията си през призмата на обществения интерес, не го срещах в "отбора", както го нарича премиерът Петков. Това не беше отбор", коментира Янев.

Той говори и за личното мнение, изразено от Асен Василев по отношение на преговорите с "Газпром":

"Това е по-скоро закачка. Естествено, че няма да очаквам искане на оставки заради изразено друго лично мнение. Бяхме заедно отчасти с този екип в първото служебно правителство и тогава имах възможността да им покажа, че министър-председателят не е диктатор, а пръв между равни".

Стефан Янев вижда хаотичност в сегашното управление и даде пример с отиването на премиера в Република Северна Македония в първите дни на правителството.

Опасно е правителството да говори с два различни гласа за войната в Украйна, смята Стефан Янев. Българските граждани са достатъчно стресирани от войната и от факта, че не знаят какво да очакват в обозримото бъдеще.

dir.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.