Валят оплаквания от британци, че били измамени от Nexo

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/valyat-oplakvaniya-ot-britanci-che-bili-izmameni-ot-nexo/44093 SvobodnoSlovo.eu
Валят оплаквания от британци, че били измамени от Nexo

Оплаквания от жители на Острова, че са измамени от Nexo, пристигат в Британската агенция за борба с престъпността, която работи съвместно с нашите служби и прокуратурата. Те ще бъдат включени в папките на делото, което се води у нас. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева потвърди за оплакванията на чужденците.

“По досъдебното производство са приобщени множество жалби на британски граждани, съдържащи твърдения, че са жертва на измами от страна на Nexo”, каза тя в свое изявление.

Разследването на т.тар. криптобанка стартира през септември миналата година след сигнал на британската агенция до ДАНС, действията на разследващите били планирана за декември.

Агентите от своя страна пък препратили материалите в прокуратурата, която преди десетина дни обяви, че води досъдебно производство и обвини четирима.

До момента имената им не са официално съобщени

Коста Кънчев

Твърди се, че това са Коста Кънчев, съосновател и директор на Nexo Bank, вторият е лицето на компанията и бивш депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев, Калин Методиев, който е финансов директор, и Траян Николов, продуктов мениджър.

За разлика от Коста Кънчев и Антони Тренчев, за които се предполага, че са в Обединените арабски емирства, тъй като притежават дубайски паспорти, получени заради инвестиции,то Калин Методиев и Траян Николов са в България.

Спрямо тях прокуратурата определи парична гаранция в размер на 1 млн. лева, но те обжалваха размера. Жалбите им заедно с цялото дело са изпратени в Софийския градски съд, който ще се произнесе в закрито заседание в началото на следващата седмица.

За крупните суми, с които хората от Nexo разполагали, става ясно и от два засечени трансфера

Единият бил в размер на 6,1 млн. долара, които са преведени от Nexo чрез частна банка в Швейцария по сметка, ползвана от Коста Кънчев. Другият трансфер бил от Nexo Capital, като основанието за превода е било “договор за заем”.

При претърсванията в домовете на обвинените шефове били открити изключително скъпи вещи - например платна на световни художници като Пикасо, Матис и Дали.

Преди да започне нашето разследване, чуждестранни финансови разузнавания засекли още много преводи, свързани с българите, стоящи зад криптогрупата, осъществени предимно през офшорни зони. Точно затова едно от направленията на разследването е пране на пари, придобити чрез финансови измами на вложители в криптовалута.

Досъдебното производство обхваща периода 2018 до януари 2023 г. Според прокуратурата през тези 5 години през Nexo са минали 94 млрд. лева.

На 8 юни 2018 г. била регистрирана фирмата Ен Ди Ес ЕООД, която на свой ред ръководи цялата дейност на групата Nexo. За нейни управители са вписани Коста Кънчев, Калин Методиев и Антони Тренчев.

Същата фирма била 100% собственик на Nexo AG, регистрирана в Швейцария. До момента чрез тази платформа били извършени над 4 270 900 трансакции с криптовалута.

 

Източник: "24 часа"

2 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.