Верните проститутки на Борисов – краят на вакханалията

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/vernite-prostitutki-na-borisov-krayat-na-vakhanaliyata/7039 SvobodnoSlovo.eu
Верните проститутки на Борисов – краят на вакханалията

Ще припомня това, което явно мнозина са забравили или въобще не са знаели. Разделението на властите е доктрина, според която трите функции на държавното управление – законодателна, изпълнителна и съдебна – са разделени и изпълнявани от различни органи, определени от конституцията. Изпълнителната, законодателната и съдебната власт се осъществяват от независими институции, но в своите отговорности те взаимно се контролират.

Нито едно от тези условия не съществуват у нас днес.

Законодателна – Народно събрание. 12 години ГЕРБ има най-много депутати. До един всички те са подчинени на Бойко Борисов. Нарежда какво да се гласува чрез есемеси и телефонни обаждания. Не стъпва в НС.

Изпълнителна – правителство. Подчинено доскоро изцяло на Борисов. Личните му интереси и тези на близките му задкулисни кръгове са над всичко. Изчезналите милиарди са достатъчно доказателство.

Съдебна – все още има независими съдии. Прокуратурата е обладана и зависима отново от Борисов. Поведението на главния прокурор Иван Гешев, който с всички средства брани Борисов и неговия модел, е повече от показателно.

Четвърта власт – терминът е по-скоро метафора. Медиите са необходимост: източник на информация, място за различни гледни точки, помагат за формиране на мнение. Такива трябва да бъдат, но не са. Част от българските медии – от т.нар. обществени телевизии до известни жълти и кафяви издания са под влияние и контрол на Бойко Борисов. Притежава акции на немалко от тях.

Четирите верни проститутки на Борисов. Още им плаща, още го обслужват.

Разбирате ли срещу какво се изправяте, всички вие, напиращи към властта партии и политици? Колко от вас са независими и колко притежава Борисов? Сакън, не сме такива! Това го разправяйте на старата ми шапка... Зависими от него „къртици“ има в ръководствата на всички партийни централи. Включително на ДПС.

И още. Българският бизнес и икономика. Според запознати с „кухнята“ на модела „Борисов“ той контролира и влияе върху поне 60% от фирмите и структурите в тези области. Те работят и днес за него, защото знаят, че „ако се върне, ще има „майка плаче, грамофон свири““. Това им се повтаря всеки ден и те са принудени да обещават гласове на изборите и финанси, включително за атаки срещу опоненти.

За да тръгне страната напред, Борисов и Гешев трябва да бъдат лишени от инструментите за влияние и контрол. Рекетът, заплахите и източниците на финанси да бъдат премахнати.

Важна роля в това отношение, освен политици с ново мислене и морал, има и интелектуалния елит. В действителност този елит е прелъстен от борисовото чекмедже. Известни лица, с научни титли дори, попиват всяка негова лъжа и манипулация. Не му вярват и са наясно за разрухата, която сее, но неистово искат да са там, до чекмеджето. И ни говорят за обединение, реваншизъм, справедливост - професионални лицемери, абонирани за медийни изяви, превъзнасяне на "таланта" и всякакви награди. Негови са. Платил е на/за тях.

Желанието краят им да е щастлив, кара политиците и политическите хетери да вярват в предсказания, да се кръстят пред икони, да се молят на Бог (началника). Не помага. Възмездието е неизбежно.

Емил Азар

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.