Владимир Христовски: България – държавата, която се страхува да затвори границите си и не мисли за финансовото оцеляване на народа си

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/vladimir-hristovski-balgariya-darzhavata-koyato-se-strahuva-da-zatvori-granicite-si-i-ne-misli-za-finansovoto-ocelyavane-na-naroda-si/16591 SvobodnoSlovo.eu
Владимир Христовски: България – държавата, която се страхува да затвори границите си и не мисли за финансовото оцеляване на народа си

Докато държави като Германия, САЩ, Русия, Канада, Сърбия, Румъния и др.  затварят границите си, то България все още не се престрашава да го направи. Защо ли? Защото мисли за спасяването на икономиката си, а не за здравето, живота и финансовото оцеляване на хората, въпреки че управниците твърдят точно обратното.

Това каза за Информационна агенция  „Свободна България”, журналистът Владимир Христовски, който от самото начало следи проблема и как той се решава по света и у нас.

Според запознати затварянето на границите на България трябва да стане, така че вносът на храна да не бъде спрян, тъй като тогава съществува опасност държавата да се върне във времето преди 1989 г. което най-точно се описва с думата „пуснаха банани” и „задграничен паспорт”.

А защо е необходимо границите ни да се затворят ли?

Защото вирусът у нас се внася от безотговорни хора, завръщащ се от държави, в които върлува заразата. Може само да гадаем колко са заразени от гражданите, които без никаква мисъл не са се подложили на доброволна карантина, която до вчера едва лине беше препоръчителна, а не задължителна и не се преследваше от закона.

И докато се твърдеше,  че няма нито един заразен с коронавирус у нас, а в същото време при съседите ни имаше такива случаи, за кратко  време, за седем дни, вирусът стъпи в София, Плевен и Габрово, а от днес и във Варна. За периода от 8-ми март до днес заразените вече са 51, от които двама починаха, в следствие на усложнения, причинени от COVID-19.

Въпреки уверението на Националния оперативен щаб, че заразените са едва 51 обществото изпитва сериозни съмнения доколко тези данни отговарят на реалната картина в страната.

Последваха строги мерки, наложени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, а именно да останат отворени само хранителните магазини, аптеките и банковите и застрахователни офиси.  Още в първите часове обаче мерките бяха смекчени – от страх ли или от грижа за бизнеса – може само да гадаем. Властите оправдаха смутът, който настъпи, в следствие на неясно разписаната заповед, от която не се разбираше кои обекти могат да работят и кои не, с това че медиите не са разбрали правилно заповедта.

Това предизвика истинска истерия сред българите, които щурмуваха магазините, за да се презапасят с варива, яйца, хляб, месо и тоалетна хартия. Нашенци не се посвениха да пазаруват в 01:30 през нощта и да похарчат, за един ден, суми, стигащи до 1000 лв.

На този фон се открои липсата на мисъл у управляващите за икономическото оцеляване на българина, тъй като беше отправен призив хората да си останат у дома, същевременно яслите, детските градини и училищата бяха затворени. Това изправи много хора пред това как да се справят със ситуацията, като  гражданите изразиха недоволство от неясното бъдеще и как ще им се гарантира досегашният стандарт на живот.Мнозина изразиха притеснение, че ще изгубят работата си, а бизнесът мощно изрева, че ще уволнява служители и че ще фалира. Последва реакция от правителството, което реши да даде по 1000 лв. допълнително на медицинските лица, които се борят с коронавируса, както и възможността държавата да подпомогне бизнеса като му осигури 60% от възнаграждението на служителите му. Не стана ясно по какви критерии ще се случва това и кои бизнеси ще могат да се възползват от тази подкрепа.

Естествено у хората се породи въпросът как и ще бъдат ли подпомогнати самоосигуряващите се, тези които работят на граждански договор или без договор, но на надница, като тези заети са предимно в сектора на строителството, ресторантьорството и хотелиерството. Хората с малки биднеси също не знаят, ако извънредното положение продължи по-дълго време, как ще покриват наемите си. И като чели държавата е забравила тези хора, част от които имат кредити и редовно получават сметки, които трябва да се плащат.

Все въпроси, на които до днес, управляващите не дадоха решение, а именно липсата на тези отговори може да възпламени гражданския гняв, които да изведе хората на мощни протести с искане за оставка на кабинета. Ето защо управляващите трябва час по-скоро да предприемат мерки, с които да защитят не само живота и здравето на хората, но и да им гарантира финансовото благоденствие бил от чрез механизъм за подпомагане или с възможност да работят, за да изкарват прехраната си.

https://svobodnabulgaria.eu/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.