100 000 долара, г-жа Лорер и една трудно обяснима визита до САЩ

https://svobodnoslovo.eu/politika/100-000-dolara-g-zha-lorer-i-edna-trudno-obyasnima-vizita-do-sasht/127422 SvobodnoSlovo.eu
100 000 долара, г-жа Лорер и една трудно обяснима визита до САЩ

Възниква сериозният въпрос в ролята на какъв незаобиколим фактор и капацитет небезизвестната дама присъства в делегацията

Не звучи сериозно министърът на финансите, чиито задачи би трябвало да са в съвсем друг ресор, да бори дезинформацията

Американски водещи фигури не хукнаха презглава да се виждат с хубостниците от ПП

Макар планираното пътуване на премиера Николай Денков до САЩ да отпадна, а с него в България да остана и по-голяма част от предвидената делегация, все пак, зад Океана заминаха няколко министри - финансовият, икономическият и енергийният министър. Основен акцент беше поставен на визитата на Асен Василев, който планираше да се срещне с ръководители на водещи американски компании, сред които „Тесла“ и „Мета-Фейсбук“ - Илън Мъск и Марк Зукърбърг, също и с тези на ФедЕкс", "Ханиуел", "Нортроп Грумман", "Локхийд Мартин", "Ексон Мобил" и "Дженерал Дайнамикс", да участва в кръгла маса с американския бизнес, кръгла маса с Фондация "Херетидж", както и в отбелязването на 40-годишнината на Американската търговска камара.

Безспорно амбициозна програма, но въпреки че вече е на края на визитата си там, към момента няма информация за осъществени такива, поне не с повечето посочени. Всъщност официалните съобщения от срещите му са доста по-лаконични, сравнявайки с тези преди отпътуването му за САЩ, като към момента разбрахме, че по време на срещата си е поискал от МЕТА да спрат руската пропаганда, особено преди европейските избори, дал е и за пример съдържание, което било проевропейско, но се сваляло от социалната мрежа по сигнали на тролове, а в същото време свободно се разпространява дезинформация.

Реторичен е въпросът за тези разговори ли изпратихме Василев до САЩ, защото не звучи сериозно министърът на финансите, чиито задачи би трябвало да са в съвсем друг ресор, касаещ най-общо казано финансовото благополучие на страната, да бори дезинформацията, отправяйки молби към ръководители на социалната мрежа Фейсбук, които молби могат да се разглеждат и като обслужващи тяснопартийни интереси.

Покрай тази жизненоважна за целокупния български народ информация, някак съвсем бегло се прокрадна и друга – че Василев е разговарял със секретаря по енергетика на Съединените щати Дженифър Грьонхолм, която среща вече е от стратегическо значение. Проблемът е, че освен оскъдната информация, касаеща изразената от нашия министър признателност за американската подкрепа в усилията на страната ни за диверсификация на енергийните източници и намаляване на зависимостта от един единствен доставчик, никъде не беше посочено нищо по-важно. Какво точно е постигнал за интересите на България Василев, е въпрос с неизвестен отговор.

Общо взето, това е. Трудно е да съзрем големи успехи, за такива на другите двама министри от кабинета, съвсем, имената и срещите им към момента почти не се споменават – нито на официално, нито на никакво ниво. А може просто да са си направили една приятна разходка до САЩ.

Ако поне можем да приемем за безспорна срещата му с ръководителя на НАСА Бил Нелсън, след изтеклите снимки, става ясно и присъствието на съпругата на Даниел Лорер - Виолета Лорер. Виолета Лорер доскоро оглавяваше политическия кабинет на Василев, обаче към този момент тя е просто негов съветник, което обаче не му е попречило да я вземе с официалната ни делегация до САЩ.

Възниква сериозният въпрос в ролята на какъв незаобиколим фактор и капацитет небезизвестната дама присъства там, а питането за чия сметка, ще спестим , отговорът е пределно ясен – за наша, разбира се. А с оглед отпадането от пътуването на други министри, както и липсата на представителите на българския бизнес, тя ли именно беше задължителното присъствие?

Интересен момент е, че според официално оповестената информация, Василев е поканил водещи американски компании да инвестират в страната, като по-конкретно споменаваните имена са тези на НАСА и Мета. Тук обаче възниква друг въпрос - не беше ли логично присъствието на тези срещи на министъра на иновациите Милена Стойчева, която заяви, че от Фейсбук наистина разглеждат страната ни като място, на което може да създадат център за добавена реалност. Само че тази информация тя съобщи не от САЩ, а от нашия парламент. Но както вече стана въпрос, нейното доста по-логично присъствие в делегацията, беше заменено с това на вечно ненамерилата си място г-жа Лорер.

И ако визитата на наша делегация седмици преди ротацията изглеждаше доста необяснимо, на фона на сумата, която отделиха лобистите на ПП, уж за да засилят двустранните отношения между САЩ и България, а всъщност да лансират проекта на Петков и Василев, крайният резултат е не по-малко незадоволителен – по-сериозна среща и разговор бяха осъществени единствено с ръководителя на НАСА, а американски водещи фигури не хукнаха презглава да се виждат с хубостниците от ПП.

Автор: Виктория Георгиева

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.