10 000 убити деца в Газа не са умишлено военно престъпление, според Белия дом

https://svobodnoslovo.eu/svyat/10-000-ubiti-deca-v-gaza-ne-sa-umishleno-voenno-prestaplenie-spored-beliya-dom/125704 SvobodnoSlovo.eu
10 000 убити деца в Газа не са умишлено военно престъпление, според Белия дом

Вашингтон не е видял доказателства, че Израел умишлено е извършил военни престъпления в Газа, каза говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби пред репортери.

Запитан за призива на Мексико и Чили Международният наказателен съд да разследва престъпления срещу човечеството, извършени срещу палестинци, Кърби твърди, че САЩ „все още събират повече информация“.

„Искам да кажа отново, че нямаме никакви индикации, че има умишлени опити за извършване на военни престъпления от [израелските военни]“, каза той.

Кърби направи забележките си в четвъртък, малко след като призна, че Белият дом е „сериозно загрижен“ за съобщенията, че израелските отбранителни сили умишлено са убили палестинско-американски тийнейджър в окупирания град на Западния бряг ал-Мазраа ал-Шаркия.

Израелските отбранителни сили са убили близо 25 000 палестинци в Газа след обявяването на война на Хамас на 7 октомври, според здравните власти на анклава. 10 000 от убитите са деца. Съобщава се, че други 60 000 са били сериозно ранени, а хиляди са изчезнали под развалините на цели квартали, изравнени от израелските бомбардировки.

Докато израелското правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху настоява, че не причинява умишлено цивилни жертви, военни и разузнавателни източници признаха умишлено насочване към цивилна инфраструктура за психологически ефект в интервюта за израелското издание Local Call/+972 Magazine.

Министерството на външните работи на Мексико отправи в четвъртък петиция до Международния наказателе съд да разследва Израел „поради нарастващата загриженост относно последната ескалация на насилието, особено срещу цивилни цели“, позовавайки се на „многобройни доклади от ООН, които описват много инциденти, които биха могли да представляват престъпления под юрисдикцията на МНС .”

Миналия месец Южна Африка обвини Израел в извършване на „геноцидни действия“ срещу палестинците в Газа в жалба до Международния съд. Израелският президент Исак Херцог отхвърли обвиненията като „зверски и абсурдни“.

obektivno.bg

6 Коментара

Де бре

преди 3 месеца

Ако това е вярно, не мислех, че ще го напиша, но проклети да са.

Коментирай

Ако

преди 3 месеца

се беше случило в Украйна, щеше да е рев до небесата, късане на дрехи от жълтопаветници и прочие. Но щом америка и ощо повече - израел е намесен, си е направо хуманитарна операция.

Коментирай

Серж

преди 3 месеца

Сигурно си е заслужава цената, както навремето Мадлен Олбрайт се изрази за убийството на половин милион иракски деца. Американското величие е само безценно. Пеевски и Борисов са му верните слуги.

Коментирай

Чичо

преди 3 месеца

Господ си знае работата, за Йехова не знам!

Коментирай

Сашо

преди 3 месеца

А какво прави папата, ООН, амнести international, другите международни организации по правата на човека!??? За нашите ду педавци и не коментирам! Ние демократите поддържаме убийците разбира се!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.