Бойци от "Азов" отиват в Брюксел да събират дарения и доброволци за фронта

https://svobodnoslovo.eu/svyat/boyci-ot-azov-otivat-v-bryuksel-da-sabirat-dareniya-i-dobrovolci-za-fronta/138535 SvobodnoSlovo.eu
Бойци от "Азов" отиват в Брюксел да събират дарения и доброволци за фронта

Представители на бригадата "Азов", станала с известна с отбраната на Мариупол при руското нападение преди две години, ще пристигнат този месец в Брюксел в търсене на дарения и доброволци за фронта, съобщават белгийски медии, цитирани от БТА.

Уточнява се, че украинските бойци предприемат подобни пътувания също до Берлин, Ротердам и Варшава.

Гостите предвиждат да представят културна програма с платен вход. Отбелязва се, че около хиляда доброволци се присъединяват към бригадата всеки месец.

Белгийските медии допълват, че "Азов" е основан през 2014 г. от украински крайнодесен политик и по-късно се вля в украинските въоръжени сили.

През 2016 г. международните правозащитни организации "Амнести интернешънъл" и "Хюмън райтс уоч" дадоха оценка, че служители на бригадата са отговорни за нарушаване на човешките права на проруски отцепници в Източна Украйна. Русия пък отдавна е обявила формированието "Азов" за терористична организация.

"Азовци" се бяха барикадирали в завода "Азовстал" в Мариупол в началото на войната, след което се предадоха и бяха взети в руски плен. Впоследствие, с посредничеството на Турция, немалко от тях заедно с командирите, бяха освободени от Русия и се завърнаха в Украйна.

След известно възстановяване, голяма част от бойците се завърнаха отново на фронта.

https://glasove.com/

2 Коментара

DANAILKO

1 month before

Доколкото си спомням историята с освобождаванто на азовците стана с посредничеството на Ердоган и сделката не беше много почтенна за руснаците...сега същите тези убийци-профашисти ще събират подкрепления само и само да продължават войната...! която носи девиденти на опрделени кръгове, но не и на украинския народ.

Коментирай

nene

1 month before

На път за Брюксел да минат и през нашия парламент - пари няма, ама доброволците можем да им ги посочим поименно.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.