Идва ли краят на ерата Нетаняху?

https://svobodnoslovo.eu/svyat/idva-li-krayat-na-erata-netanyahu/134181 SvobodnoSlovo.eu
Идва ли краят на ерата Нетаняху?

Атаките към израелския премиер са и от десните му партньори, и от страна на опозицията

Поставен му е ултиматум

В края на миналата седмица в Тел Авив отново десетки хиляди хора излязоха на улицата - с искания за освобождаването на заложниците. Наскоро преди това израелската армия откри още четирима убити заложници. Гневът и мъката на хората се изливат в протестите срещу израелския премиер Нетаняху, спрямо когото натискът постоянно расте, пише АРД.

След министъра на отбраната Йоав Галант, и министърът от военния кабинет Бени Ганц, който е представител на опозицията, упрекна Нетаняху в липсата на стратегия във войната. И му постави ултиматум: военният кабинет трябва да има до осми юни следвоенен план за ивицата Газа. Моментът на истината е настъпил, настъпил е моментът на решението.

Нетаняху трябва да избере между ционизма и цинизма, между единството и разединението, между отговорността и беззаконието, между войната и катастрофата, настоява Ганц. В противен случай той заплашва да напусне военния кабинет. Ганц е разработил план от шест точки, в който наред с другото иска международна администрация на ивицата Газа, както и - военната повинност да важи за всички граждани на страната, включително за ултраортодоксалните.

Това изискване вече предизвика спорове в дясноориентираното правителство, припомня АРД. И сега те пламнаха с нова сила. Най-вече дясноекстремисткият министър на националната сигурност Итамар Бен Гвир е този, който иска Нетаняху да уволни Галант, Айзенкот и Ганц - защото не подхождали на кабинета.

За десните в кабинета дипломацията е без значение - те не се притесняват и от евентуалното разпускане на военния кабинет. Финансовият министър Безалел Смотрих дори предложи израелската пехота да навлезе в Ливан и трайно да окупира ивицата Газа.

Лидерът на опозицията Яир Лапид, който отказа участие във военния кабинет, е против този вид предложения и организира демонстрации в техен отговор. По време на поредния протест в Тел Авив той призова Ганц и Айзенкот да излязат от военния кабинет, като в този случай ерата на Нетаняху би приключила.

Ако те напуснат и ако военният кабинет се разпусне, това няма да доведе автоматично до нови избори в Израел, отбелязва АРД. Но значително ще засили призивите за тяхното провеждане в обществото и политиката.

Автор: Дойче веле

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.