ИРАН ВЛИЗА В БЛИЗКОИЗТОЧНИЯ КОНФЛИКТ ?

https://svobodnoslovo.eu/svyat/iran-vliza-v-blizkoiztochniya-konflikt/125487 SvobodnoSlovo.eu
ИРАН ВЛИЗА В БЛИЗКОИЗТОЧНИЯ КОНФЛИКТ ?

ИРАН ВЛИЗА В БЛИЗКОИЗТОЧНИЯ КОНФЛИКТ ?

Иран бомбардира кюрди, терористи от ISIS и Мосад в Ирак и Сирия. Очевидно е предизвикан от предложението на Биби Нетаняху за война между САЩ и Иран. Не се знае какви разузнавателни данни имат САЩ за Иран и неговата мрежа. САЩ имаха много добро разузнаване по света (с изключение на Китай), но всички функциониращи системи на ЦРУ на САЩ в момента са на много по-ниско ниво от всякога.

Тоест, възможно е Иран да готви нещо, което САЩ не знаят. Напълно възможно е Русия и Китай да искат да превърнат Иран в нов театър на войната между Западния алианс и всички нормални държави. Може би Иран има и други съюзи, за които САЩ не знаят, може би имат сложна стратегия?

Виждаме как иранците действат изключително смело и се опитват да въвлекат Съединените щати в разширен конфликт. Иран никога досега не е действал толкова смело, това е сигурно.

New York Post:

„Иран пое отговорност за ракетните удари, които избухнаха близо до консулството на САЩ в полуавтономния кюрдски регион на Ирак късно в понеделник. Иранската революционна гвардия заяви, че е нанесла удари по "шпионски щабове и концентрации на антиирански терористични групи" близо до Ербил, столицата и най-гъсто населен град в региона на Кюрдистан.

Атаката, при която 10 ракети паднаха близо до американското консулство, уби четирима цивилни и рани шестима други, съобщи съветът за сигурност на кюрдското регионално правителство.

Сред загиналите са известният местен бизнесмен Першрав Дизайи и членове на семейството му, каза бившият заместник-председател на парламента на Иракски Кюрдистан Хемин Хаврами пред „X”. Ракетата е ударила дома на мултимилионера, който има голямо портфолио от компании за недвижими имоти и охрана и е бил близък до кюрдските власти. Друга ракета удари дома на високопоставен служител на кюрдското разузнаване, а трета удари център на кюрдското разузнаване, казаха източници от иракските служби за сигурност пред Ройтерс. Премиерът на Иракски Кюрдистан Масрур Барзани нарече ракетните атаки "престъпление срещу кюрдския народ".

Никакви съоръжения в САЩ не са били ударени или повредени, каза американски служител пред Асошиейтед прес. Нито новата сграда на американското консулство, нито американската военна база на международното летище в Ербил са били атакувани.

Но, всички в Twitter казват, че това е лъжа и че Иран наистина е ударил цели на САЩ, които със сигурност имат причини да лъжат за това. Анонимен служител на иракската милиция, подкрепян от Иран, каза пред АП, че 10 ракети, изстреляни от Революционната гвардия, са паднали в богаташкия район близо до голямото ново консулство на САЩ.

Служител на отбраната на САЩ, който говори с това издание при условие за анонимност, за да обсъди все още непублични подробности, каза, че САЩ проследяват ракетите и първоначалните индикации показват, че те са били изстреляни „безразсъдно и неточно“. Което е съмнително.

Иран обяви, че е ударил централата на израелската шпионска агенция Мосад, в изявление, в което пое отговорност за ударите. „В отговор на неотдавнашните жестокости на ционисткия режим, включващи убийството на командирите на Гвардията и Съпротивата, един от главните шпионски щабове на Мосад в Иракски Кюрдистан беше унищожен от балистични ракети“, се казва в изявление на Гвардията. .

За отделна, но едновременна атака, гвардейците казаха, че също са нанесли удари по „терористични обекти“, включително цели на Ислямска държава в Сирия, „и са ги унищожили с множество балистични ракети“.

Иран обеща да отмъсти за убийството на свои членове на гвардията, които са служили като военни съветници в Сирия миналия месец.

Израел иска война, а САЩ се опитват да я избегнат.

Иран продължава да вдига залога, опитвайки се да накара САЩ да бъдат по-ангажирани, въпреки че Биби Нетаняху и няколко републикански конгресмени насърчават хората на Байдън да отидат още по-далеч, да бомбардират повече Йемен и да започнат да бомбардират Иран.

В контекста на продължаващата касапница в ивицата Газа никоя ислямска държава не може да застане на страната на САЩ във войната срещу Иран и дори Саудитска Арабия е принудена да отстъпи, за да не бъде разглеждана като подръжник в клането на Израел.

Кошмарният сценарий за Вашингтон е ситуация, в която „целият Ислям“ е във война с Израел/САЩ. Може би Иран има план да създаде такава ситуация. Те определено се държат така, сякаш имат план да направят нещо сериозно. Освен всичко друго, тези удари категорично доказват, че Иран има способността да удари Израел. Хората знаеха това, но сега излезе наяве.

Светослав Атаджанов

2 Коментара

Иванова

преди 3 месеца

Израел може да се окаже в капан. САЩ нямат интерес да участват във война с всички ислямски държави. Иран не са безумци, шаха е измислен там.

Коментирай

Жоро

преди 3 месеца

А може би вече Иран е готов с ядреното оръжие и е нетърпелив да го тества върху чифутите.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.