Как малката Джибути каза „не“ на САЩ за атаки срещу хутите

https://svobodnoslovo.eu/svyat/kak-malkata-dzhibuti-kaza-ne-na-sasht-za-ataki-sreshtu-hutite/134057 SvobodnoSlovo.eu
Как малката Джибути каза „не“ на САЩ за атаки срещу хутите

Република Джибути е страната с най-голям брой чуждестранни военни бази на своя територия в света – единадесет. САЩ, Китай, Франция, Италия и Япония основаха свои военни бази тук. Испански и германски военни също са базирани в малката африканска държава.

За Джибути чуждите военни бази на нейна територия са просто бизнес. Чужденците плащат добре на правителството на Джибути: местните граждани живеят по-добре от съседите си и имат модерна инфраструктура.

Как малката Джибути каза "не" на САЩ за атаки срещу хутите
Чужди военни бази в Джибути

Въпреки че е домакин на две американски бази, Джибути предупреди Вашингтон да не използва нейната територия за атака срещу хутите в Червено море, съобщи Bloomberg.

Джибути, бивша френска колония с население от едва 1,2 милиона души, придоби независимост през 1977 г. и е заобиколена от по-големи, но по-нестабилни съседи.

На север страната граничи с Еритрея, втората най-милитаризирана страна в света след Северна Корея с 45,9 военни на 1000 души население и 202-хилядна армия; на юг – със Сомалия, която от години страда от ислямистки атаки; и на запад – с Етиопия, която се възстановява от брутална гражданска война, отнела живота на над половин милион души само за две години.

Географското местоположение на малката източноафриканска държава я превърна в стратегически приоритет за големите сили. Тя се намира на западния бряг на протока Баб ел-Мандеб. Това е тесен воден канал, свързващ Червено с Арабско море. Заедно със Суецкия канал протокът Баб ел-Мандеб осигурява най-краткия морски път от Азия до Европа.

Това е много важно от гледна точка на доставките на нефт и газ от Персийския залив. Оттук минават приблизително 50% от целия световен петрол и 40% от световния газ. Всички тези енергийни ресурси отиват в Европа по крайбрежието на Арабския полуостров през протока Баб ел-Мандеб и Суецкия канал.

Ако протокът изведнъж се окаже затворен, например, в резултат на войната, избухнала в региона, тогава петролните танкери ще трябва да отидат в Европа, заобикаляйки цяла Африка. Това неизменно ще доведе до увеличаване на цената и ще постави тежко бреме върху европейската икономика.

Хотелът на разузнавачите

Луксозният хотел „Кемпински“ в Джибути е популярен сред разузнавателната общност. „Има една стара поговорка: „Където стоките текат, тече информация“. Това място е пристанище“, каза дипломат пред Bloomberg – „Разузнавачите се нуждаят от центрове.“

Тази международна инвестиция във военно оборудване и събиране на разузнавателна информация никога не е изглеждала толкова важна. Подкрепяните от Иран милиции на хутите, които обявиха, че ще атакуват товарни кораби, свързани с Израел заради бомбардировките на Газа, доведоха до най-значителното преориентиране на морската търговия от десетилетия.

През първите два месеца на годината търговията през Суецкия канал, разположен в горната част на Червено море, е намаляла с 50% в сравнение с предходната година, според данни на Международния валутен фонд.

Джибути успешно се утвърди като незаменим актив в региона през последните две десетилетия. Това й дава известни лостове за влияние, но тя ще трябва да върви по дипломатическо въже, за да запази неутралитета си. Малката държава е под силен натиск след избухването на кризата в Червено море.

Критична към военните действия на Израел в Газа, при които загинаха повече от 35 000 палестинци, много от които деца, Джибути все пак тихомълком позволи на военноморската мисия на ЕС за защита на товарните кораби в Червено море да зарежда и използва пристанищните й съоръжения. Няколко кораба, повредени от ракетите на хутите, бяха ремонтирани от местни работници в Джибути.

Като пряка последица от действията на хутите в Червено море търговското пристанище на Джибути преживява икономически бум. Повече кораби сега акостират на пристанището, за да разтоварят стоки на по-малки плавателни съдове – част от нарастващия бизнес за претоварване в страната – и да ги транспортират през опасното Червено море.

Непознатата Африка

Тази малка африканска държава, изгубена в източната част на континента, не се намира веднага на картата. Площта й е само 23 хиляди кв. км.

Джибути е аграрна страна и не е богата на природни ресурси. Изтласкана е в покрайнините на международния политически живот и рядко се споменава в новините.

Независимо от това, Франция притежава 4 военни съоръжения в републиката: 2 сухопътни, военноморска и военновъздушна бази. Американците построиха 2 големи бази. Тук те разположиха 20 атакуващи дрона и повече от 4000 войници. Общо над 10 000 чуждестранни войници са командировани в Джибути.

Индия и Русия също искаха да построят бази тук. През 2013 г. президентът Исмаил Омар обеща на Москва 5 хектара за изграждане на собствена военна инфраструктура. Това не беше достатъчно за Русия. Кремъл трябваше да получи кей и да построи собствена писта.

В противен случай, при международна политическа криза, руските войници биха били блокирани от въоръжен контингент от останалите чужди войски в Джибути. Така и стана. През 2014 г. започна кризата в Украйна. Вашингтон постави ултиматум на Джибути: „В Африка не трябва да има руснаци“.

Любопитно е, че въпреки натиска на американците, китайците успяха да установят своя база в републиката. От 2018 г. те са разположили около 2000 войници. Китайските и американските войски, които са само на няколко километра едни от други, сега редовно влизат в конфликти, като осветяват самолетите на конкурента си с лазери, демонстрирайки сила един на друг. Китай също се притеснява за безопасността на износа на произведените от него стоки. Китайските стоки също отиват в Европа през този проток и затова Джибути е ключова държава за Китай.

obektivno.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.