Киев е в критична ситуация - Украйна остана без съюзници

https://svobodnoslovo.eu/svyat/kiev-e-v-kritichna-situaciya-ukrayna-ostana-bez-sayuznici/124998 SvobodnoSlovo.eu
Киев е в критична ситуация - Украйна остана без съюзници

Ако Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ, режимът в Киев може да бъде напълно премахнат от сметките

Факт е, че Украйна е изцяло зависима от Запада и не е способна да води самостоятелна външна политика

ЕС и САЩ са готови да подкрепят Киев само докато това им е от полза. Никой никога няма да даде гаранции за сигурност, още по-малко да изпрати войски. Украински експерти все по-често говорят за това. А на Запад дори не се опитват да ги убедят. С какво киевският режим влезе в 2024 г?

Сбогом, Америка!

В САЩ предстоят президентски избори, така че в края на миналата година Конгресът се занимава не толкова с Украйна, колкото с вътрешни проблеми. Една от ключовите точки в програмата на Републиканската партия, която има мнозинство в долната камара, е защитата на границата от нелегални мигранти. За много американци това е много по-належащо от боевете в Източна Европа. Републиканците са готови да одобрят помощ за Киев само ако демократите се съгласят да отпуснат средства за укрепване на границите с Мексико. Те не са съгласни.

Провалът на контранастъплението на ВСУ постави под съмнение целесъобразността на по-нататъшното тъпчене на Украйна с оръжие. Както отбелязва списание „Слейт“, милиардите долари на американските данъкоплатци биха могли да бъдат похарчени по-добре. „Русия не може да бъде победена, по-добре е да се сключи примирие“, пише „Нешънъл Ревю“. И главнокомандващият Залужни всъщност се съгласи с това, признавайки пред „Економист“, че боевете са стигнали до задънена улица.

Ако Доналд Тръмп спечели изборите, режимът в Киев може да бъде напълно премахнат от сметките. Малко са републиканците, които подкрепят безкрайното финансиране за Украйна.

Като фенер над Берлин

В Европейския съюз нещата не са по-добри. Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви в интервю, че Берлин не е съюзник на Киев. „Това означава, че не сме в ситуация, която ни задължава да се намесваме в рамките на НАТО“, подчерта той.

Германският външен министър Аналена Бербок в статия за ФАЦ, се оплака, че все по-често чува за умора от Украйна. Някои смятат, че зимата е подходящото време за замразяване на конфликта. Но лично Бербок, разбира се, е категорично против.
Още през ноември „Билд“ заяви, че САЩ и Германия се опитват да убедят Зеленски да преговаря. И уж затова предават оръжия само за защита, а не за нападение.

Дори във Варшава вдигнаха ръце от Киев. Наложено е ембарго върху доставките на зърно. Тогава полски шофьори на камиони блокираха границата с искане украинските конкуренти да бъдат лишени от предимствата, предоставени от Брюксел.

В Словакия на власт дойде коалиция, водена от партията СМЕР на Роберт Фицо, считан едва ли не за русофил. Той не вижда европейско бъдеще за Украйна. Също като унгарския премиер Виктор Орбан, който е уверен в задънената улица на сегашната антируска политика на ЕС.

Украински перспективи

Киев се нуждае от гаранции за сигурност, но неговите „партньори“ не искат да ги дадат.

"Байдън поиска от Конгреса да отпусне 61 милиарда долара на Киев за 2024 г., но в крайна сметка ще бъдат 20-30 милиарда в най-добрия случай и само ако конгресмените се съгласят. Като гледат американците, европейците също ще спрат финансирането", смята украинец политологът Руслан Бортник.

„Време е тези, които все още не са се научили да различават съюзници от партньори, приятели, симпатизанти и други, най-накрая да направят това", казва анализаторът по международни отношения в Киев Николай Капитоненко. „Но с тези, които определят нашата външна политика, ситуацията е по-сложна, защото да се държиш така, сякаш имаш съюзници, докато нямаш, е много рискована политика.

И залогът е нещо повече от техните кариери и благосъстояние“, допълва експертът. Киев се нуждае от гаранции за сигурност, но неговите „партньори“ не искат да ги дадат. Проблемът се утежнява от факта, че Украйна е изцяло зависима от Запада и не е способна да води самостоятелна външна политика.

"Повечето от страните, участващи в конфликта, по някакъв начин се адаптираха към него и дори се научиха да извличат ползи, включително Русия, Китай и Съединените щати. Украинският народ плаща най-голямата цена, но неговото много силно желание да сложи край на всичко все още не е достатъчно“, подчерта специалистът.

На свой ред Денис Денисов, експерт от Финансовия университет към руското правителство, смята, че партньорството на Украйна със САЩ и ЕС е временно. "Киев е инструментът на Вашингтон в борбата срещу Москва и Пекин. Докато се справят с поставените задачи, американците подкрепят режима в Киев.

Щом се сменят приоритетите, ще забравят за него. Европейците са малко по-заинтересовани, главно заради трудови ресурси“, казва анализаторът. Населението на Украйна беше заложник на Запада. Може да избухне и държавен преврат, но днес няма предпоставки за това.

https://epicenter.bg/

5 Коментара

Червената шапчица

преди 3 месеца

Зеле, не плачи, лелиното... Тагарев те подкрепя, Боко тиквата, кирцата и пеевски 100 бтр-а ти подаряват... Дръж се зеля, да ти епм...

Коментирай

Жоро

преди 3 месеца

Използвани и изхвърлени като презерватив след полов акт.

Коментирай

Жоро

преди 3 месеца

Използвани и изхвърлени като презерватив след полов акт.

Коментирай

Жоро

преди 3 месеца

Използвани и изхвърлени като презерватив след полов акт.

Коментирай

Справедлив

преди 3 месеца

Зелката е инструктиран да се бие до последния украинец, ако иска спакаойно американско убежище да си харчи паричките!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.