Орбан: Безумни и безотговорни са изявленията на западни политици за Украйна

https://svobodnoslovo.eu/svyat/orban-bezumni-i-bezotgovorni-sa-izyavleniyata-na-zapadni-politici-za-ukrayna/134481 SvobodnoSlovo.eu
Орбан: Безумни и безотговорни са изявленията на западни политици за Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан смята за безумни и безотговорни изявленията на западни политици, насочени към ескалация на конфликта в Украйна и водещи до пряк сблъсък с Русия. Отговаряйки на въпроси на канала Patriot в YouTube , правителственият ръководител каза още, че подобни действия създават заплаха от нова световна война с ядрено оръжие.

Коментирайки неотдавнашното предложение на лидера на основната фракция в Европейския парламент - Европейската народна партия - Манфред Вебер за въвеждане на задължителна военна служба в Европейския съюз, Орбан го нарече "олицетворение на налудничави идеи". И засягайки непрекъснатата финансова подкрепа на Запада за военните операции в Украйна, той каза, че „никога не съм виждал нещо по-безотговорно през живота си“. Премиерът посочи и изключителната опасност от всякакви спекулации за използването на ядрени оръжия, като припомни, че по време на Втората световна война в началото никой не е допускал, че САЩ ще хвърлят атомни бомби върху Япония.

Отбелязвайки войнствените настроения в Брюксел, Орбан каза, че „Европейската комисия постепенно се превръща във военен съвет, а Европейският парламент във военен орган“. Според него това застрашава принципите, върху които е основан Европейският съюз.

„Тук не става въпрос само за война, въпреки че това със сигурност е най-важното нещо, но и за жизнеспособността на цялата европейска демокрация“, обясни Орбан.

 „Когато чуя за определена мисия на НАТО в Украйна, косата ми настръхва“, каза Орбан. Той каза, че тактически ядрени оръжия, боеприпаси с обеднен уран, световна война, изпращане на войници от името на отбранителен съюз извън неговата територия – „всички това са ужасяващи неща“.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.