Орбан до ЕС: Путин е изненадан, че Украйна не иска преговори, а губи по 40-50 000 войници месечно

https://svobodnoslovo.eu/svyat/orban-do-es-putin-e-iznenadan-che-ukrayna-ne-iska-pregovori-a-gubi-po-40-50-000-voynici-mesechno/137868 SvobodnoSlovo.eu
Орбан до ЕС: Путин е изненадан, че Украйна не иска преговори, а губи по 40-50 000 войници месечно

Руският президент Владимир Путин е бил изненадан от отказа на украинския лидер Владимир Зеленски от временно прекратяване на огъня, тъй като смята, че въоръжените сили на Украйна (ВСУ) търпят „значителни загуби“, които могат да възлизат на 40-50 хиляди души на месец, се казва в писмо на унгарския министър-председател Виктор Орбан, цитирано от западни медии.

В него унгарският лидер оправдава необявеното си пътуване до Русия с икономическото въздействие на войната в Украйна върху Европейския съюз.

"Негативните икономически последици от войната са голяма тежест за ежедневието на нашите граждани и за конкурентоспособността на ЕС", казва Орбан в писмото си с дата 5 юли, адресирано до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите на ЕС, пише ДПА, позовавайки се на документа, предаде БТА.

Унгарският премиер посети Москва и се срещна с руския президент Владимир Путин веднага след първото си посещение в Украйна от началото на пълномащабната руска инвазия.

"В изтеклото писмо унгарският премиер излага максималистката позиция на руския президент Владимир Путин по отношение на Украйна толкова старателно, че може да се яви на прослушване за ролята на говорител на Кремъл", коментира Politico.

Според Орбан отношението на Путин към ситуацията на фронтовата линия „се различава значително от интерпретацията на президента Зеленски“. Той добавя, че Москва е „готова да разгледа всяко предложение за прекратяване на огъня, което не служи за скритото преместване и реорганизация на украинските сили“, без да обяснява повече какво има предвид Путин с това.

Орбан, който отрече да изразява „каквото и да е мнение от името на Европейския съвет или Европейския съюз“ по време на посещението си в Москва, каза, че „руската страна оценява месечните загуби и жертви на украинските сили на 40-50 000 войници“, като същевременно не споменава руските загуби във войната, допълва Politico.

Разсъжденията на Орбан се обосновават на гледната точка на Путин за войната в Украйна и споделят нереалистично високите руски оценки за украинските жертви, отбелязва ДПА.

Путин смята, че времето е на страната на Русия в конфликта, пише унгарският премиер и съобщава за изненадата на руския президент, че Украйна не е приела неотдавнашните предложения за прекратяване на огъня и мирни преговори.

Орбан повтаря очакванията на Путин за бързо разпадане на Украйна през следващите месеци. Това се случва въпреки спряната голяма руска офанзива при Харков и украинските успехи в Крим.

Руският президент постоянно свързва условията, които е определил за прекратяване на войната, с идеята, че е по-добре те да бъдат приети, преди ситуацията в Украйна да се влоши още повече.

В писмото си унгарският премиер казва на колегите си лидери от ЕС, че въз основа на разговорите му с Путин „сега има по-голям шанс“ за прекратяване на огъня и път към мирни преговори.

Той призова блока да поеме инициативата в искането за прекратяване на огъня, тъй като Вашингтон е все по-фокусиран върху предстоящите президентски избори. „Политическото ръководство на САЩ, е ограничено поради продължаващата предизборна кампания“, отбеляза Орбан.

В сряда посланиците на ЕС в Брюксел ще обсъдят пътуванията на Орбан. „Ако утрешният доклад протече в същия тон като това писмо, ще бъде приятна среща“, коментира иронично пред Politico дипломат от ЕС. „Нищо, ама нищо, от всички усилия на Европейския съвет през последните 2 и половина години не е отразено в това.“

https://epicenter.bg/

 

1 Коментара

анти олигофрен

2 months before

Може ли редакцията да обясни какво означава това: "Това се случва въпреки спряната голяма руска офанзива при Харков и украинските успехи в Крим." Кой е спрял орките и какви укропитешки успехи има в Крим?!? Или просто е преписвано от мегафончето на глобалистите - Политико?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.