Пентагонът отново скръцна със зъби на Украйна

https://svobodnoslovo.eu/svyat/pentagonat-otnovo-skracna-sas-zabi-na-ukrayna/131378 SvobodnoSlovo.eu
Пентагонът отново скръцна със зъби на Украйна

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин предупреди, че атаките на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу рафинерии на територията на Русия рискуват да повлияят на световните енергийни пазари и призова страната да се съсредоточи върху военни цели, предава Bloomberg.

 

Тъй като ситуацията на бойното поле в Украйна непрекъснато се влошава през последните седмици, страната все повече се насочва към удари дълбоко в руска територия, включително инфраструктура. Атаките са част от опит за намаляване на доставките на гориво за руската армия, както и за намаляване на приходите от износ, който Москва използва за финансиране на войната, пише "Фокус".

 

"Тези атаки биха могли да имат косвен ефект по отношение на глобалната енергийна ситуация“, подчерта Остин пред Комисията по въоръжените сили на Сената по-рано тази седмица. "Украйна е по-добре да преследва тактически и оперативни цели, които могат пряко да повлияят на настоящите боеве“, допълни той.

САЩ се борят да балансират намаляването на приходите от износ на петрол на Русия с поддържането на доставките на световните енергийни пазари, за да охладят инфлацията и да улеснят т.нар. меко приземяване на световната икономика.

 

По думите на Остин основният инструмент - ограничаване на цената на износа на руски петрол - е успешен, но опасенията нарастват, тъй като световните цени на петрола достигнаха най-високото си ниво от почти шест месеца, главно поради напрежението в Близкия изток.

 

blitz,bg

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.