The New York Times: САЩ няма да могат да доставят на Украйна ракетни комплекси Patriot

https://svobodnoslovo.eu/svyat/the-new-york-times-sasht-nyama-da-mogat-da-dostavyat-na-ukrayna-raketni-kompleksi-patriot/124646 SvobodnoSlovo.eu
The New York Times: САЩ няма да могат да доставят на Украйна ракетни комплекси Patriot

САЩ скоро няма да могат да доставят на Украйна ракети-прехващачи за зенитно-ракетни комплекси Patriot. Това съобщи The New York Times , позовавайки се на представители на Белия дом и Пентагона.

Според тях Вашингтон няма да може да осигури украинските батареи Patriot с ракети-прехващачи, които струват „от 2 до 4 милиона долара за брой“.

По-рано The New York Times съобщи , че съюзниците на Киев не разполагат с необходимото оборудване и оръжия, за да започнат ново контранастъпление.

Американската администрация ще загуби възможността да прехвърля нови оръжейни пакети на Украйна от януари 2024 г., ако Конгресът откаже да одобри допълнителни бюджетни средства за тези цели. Това заяви помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан. Според него Съединените щати вече няма да могат да изпращат системи за противовъздушна отбрана в Украйна. Запасите им от боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана Patriot и други системи ще започнат да намаляват. Същата ситуация ще възникне и със 155 мм артилерийски снаряди.

Системата за противодействие на ракетни атаки Patriot, която бе доставена в Украйна е пострадала от руски удар. Тя обаче не е унищожена напълно, съобщава Ройтерс, като се позовава на американски анонимни източници.

Вашингтон и Киев вече са разговаряли за най-добрия начин за възстановяване на системата и на този етап не се планира тя да бъде изваждана от Украйна.

Вашингтон може да увеличи обема на доставките на средства за противоракетна отбрана за Украйна. Япония обаче, трябва да разреши износа в САЩ на боеприпаси за зенитно-ракетни системи Patriot, съобщава The Washington Post.

Очаква се правителството в Токио да смекчи правилата за износ на оръжия. Стъпката ще позволи на Япония „да достави на САЩ няколко десетки ракети Patriot, които ще попълнят резервите на Вашингтон“. Това, подчертава изданието, ще даде възможност на САЩ „да изпрати от най-новите системи за противовъздушна отбрана в Украйна“.

otupor.com

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.