"Уолстрийт джърнъл": Кредиторите на Украйна губят търпение и искат Киев да си плати лихвите по дълга

https://svobodnoslovo.eu/svyat/uolstriyt-dzharnal-kreditorite-na-ukrayna-gubyat-tarpenie-i-iskat-kiev-da-si-plati-lihvite-po-dalga/133145 SvobodnoSlovo.eu
"Уолстрийт джърнъл": Кредиторите на Украйна губят търпение и искат Киев да си плати лихвите по дълга

Група чуждестранни инвестиционни компании, сред които и американските облигационери на Киев BlackRock и Pimco, планират да принудят Украйна да плати лихвите по дълга си още през следващата година. Това съобщава "Уолстрийт джърнъл" като се позова на свои източници.

Според вестника чуждестранните кредитори на Украйна през 2022 г. след началото на специалната операция на Руската федерация са заявили, че Киев може да забави плащанията. Сега обаче, според вестника, "те губят търпение". Групата, която притежава една пета от украинските еврооблигации на стойност 20 млрд. долара, наскоро е сформирала комитет и е наела адвокати и банкови експерти, за да обсъди ситуацията с Киев.

Кредиторите искат Украйна да сключи споразумение с тях и да възобнови плащанията по заемите в замяна на отписване на голяма част от неизплатените дългове на страната, пише вестникът. Някои компании вече са обсъдили плановете си с Киев. Според неназован представител на групата кредиторите "разчитат на конструктивно взаимодействие [с Киев], за да помогнат за решаването на проблема с държавния дълг на Украйна".

Както отбелязва изданието, Украйна възнамерява да започне да обсъжда плана с облигационерите този месец. Сега Киев иска подкрепа от западните държави, включително САЩ, но не е задължително да я получи. Вестникът обяснява, че Съединените щати и техните съюзници се опасяват, че по този начин парите на данъкоплатците ще се окажат в ръцете на облигационерите. Тези страни обявиха "дългова ваканция" за Украйна по собствените ѝ заеми в размер на 4 млрд. долара до 2027 г. и се опасяват, че облигационерите могат да започнат да получават плащания преди тях.

В същото време вестникът отбелязва, че ако не може да бъде сключено споразумение с кредиторите, Украйна може да обяви фалит, след като определените от компаниите дългови ваканции изтекат през август. Подобен сценарий би навредил на репутацията на Киев сред инвеститорите, смята вестникът. Засега облигационерите оценяват положително икономическите перспективи на Киев и вярват, че финансите на Украйна ще се стабилизират въпреки конфликта.

Кредиторите очакват да получат до 500 млн. долара под формата на годишни лихвени плащания и дори дадоха сигнал, че може да са готови да предоставят допълнителни стимули на Киев по-късно. Някои притежатели на облигации предложиха да се използват замразените руски активи в Европа и Северна Америка за погасяване на част от дълга, но Международният валутен фонд и някои страни от Г-7 все още не подкрепят тази идея. Те предлагат друг вариант: Киев ще прави малки лихвени плащания до 2027 г. при лихви, които са много по-ниски от пазарните. Според източниците на вестника Украйна няма да иска да възобнови нормалния график за изплащане на дълга по-рано от 2027 г.

https://glasove.com/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.