Проф. Николай Овчаров: Епископски дворец, голям манастир и други култови сгради очакваме да разкрием в южния квартал на Перперикон

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prof-nikolay-ovcharov-episkopski-dvorec-golyam-manastir-i-drugi-kultovi-sgradi-ochakvame-da-razkriem-v-yuzhniya-kvartal-na-perperikon/25024 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Николай Овчаров: Епископски дворец, голям манастир и други култови сгради очакваме да разкрием в южния квартал на Перперикон

В началото на археологически сезон 2017 г. започнаха и разкопите на най-голямата археологическа експедиция у нас на Перперикон. Повече за нея, както и за предстоящите такива през летните месеци, ще научим сега от археолога и ръководител на експедицията проф. Николай Овчаров в интервю за Сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Проф. Овчаров, разкажете ни какво продължава да предизвиква интереса на археолозите на Перперикон?

Николай Овчаров: Много неща предизвикват интереса поради простата причина, че Перперикон е един огромен град, който няма да бъде свършен в близките 100 години. Но през миналата година ние започнахме вече работа в южния квартал на града, в който ние до този момент не бяхме влизали. Разбира се, преди това приключихме и акропола напълно, който е готов и напълно експониран за посрещането на туристи. Миналата година в южния квартал намерихме една огромна базилика, която се оказа най-голямата разкривана до този момент в Родопите. Около 35 метра дълга. Сега ние сме се насочили след нейното разкриване в секторите около нея, защото естествено тази църква не може да бъде сама. Очакваме там да излезе голям манастир, да има сгради, които са свързани с култовете. Като например баптистерии, тоест място за кръщаване, кръщелница, други жилищни помещения, евентуално и епископски дворец. Без съмнение тази катедрала от 5-6-и век е била епископска църква. Така че доста работа предстои. Имаме в момента вече около 70 човека работници и мисля, че през следващата седмица ще има други пресни изненади от Перперикон.

Водещ: Докога се очаква да продължат разкопките там?

Николай Овчаров: Работим със 180 хиляди лева, това е държавна субсидия за Община Кърджали, което означава, че при добро стечение на обстоятелствата ще можем да работим до септември месец. Между другото за нас е изключително интересно, защото за пръв път влизаме в този южен квартал и реално погледнато, сега в момента изясняваме структурата му, градоустройството му. Според предварителните наблюдения Перперикон, който се състои, грубо казано, от три части – акропола, северния и южния квартал, както, разбира се, и подградия надолу, който е бил няколкохиляден град със сигурност. Така че в момента сега в този южен квартал се очертава картина, която няма да бъде по-малко интересна от разкопките на акропола. Да не кажа, че тук даже ще има още по-представителни сгради.

Водещ: Ще бъде ли достатъчно финансирането, отпуснато към момента за завършване на разкопките и проучванията и ще бъде ли необходимо да се търси още такова?

Николай Овчаров: Не, финансирането за тази година е добре, но те не могат, разбира се, да бъдат завършени през 2017-а. 2018 г. е годината на големите, мащабните проучвания в Перперикон. Тук ще има работа за още десетилетия. Така че, ние разкриваме нещата сектор по сектор. Нещо като един гигантски пъзел, в който подреждаме година за година. Вече от акропола знаем, че градоустройството на града е развиване непрекъснато, още от Античността до Средновековието. Преди това , разбира се, има и тракийски храмове, тракийски ритуали са се извършвали по тези места. Така че това, което ние през тази година предвиждаме, е просто част от една цялостна програма, която ще продължи, живот и здраве, и в бъдеще.

Водещ: С експедициите си освен за развитието на археологическите проучвания подпомагате и развитието на културния туризъм. Смятате ли, че се прави достатъчно от държавата в тази посока и необходима ли е промяна на политиката, на приоритетите?

Николай Овчаров: Ние като екип не само подпомагаме културния туризъм, а го създаваме, бих казал. Преди 15 години никой не говореше за културен туризъм, а сега Перперикон е един от флагманите на културния туризъм в България с над 200 хиляди души годишно. В момента виждаме как туристическият поток просто не спира тук. Но що се отнася до държавата, разбира се, може да се желае още. Въпросът е, че наистина обекти като Перперикон, като Татул, като Долината на тракийските царе край Казанлък трябва да бъдат много повече рекламирани, отколкото до този момент това се прави. Трябва да бъдат и финансирани. Не толкова финансирането, защото ето Перперикон вече е обект, който може да се самоиздържа. Миналата година той има около 200 хиляди лева преки постъпления от билети, от такси. Тоест ние показваме как културният туризъм не е само една прекрасна мечта, но е всъщност нещо, което е свързано пряко с икономиката. Това е едно начало, защото за да го превърнем в такъв печеливш бизнес, какъвто е в Турция или в Гърция, трябва да извървим още доста път. Надявам се при това управление, при това правителство, което се създаде наскоро, тези неща да ги развием в още по-голяма степен. Много е важна съвместната работа между Министерството на културата и Министерството на туризма, както и добрата работа с общините. Защото в края на краищата общините са тези, които са основно призвани да стопанисват тези паметници.

Водещ: За финал освен Перперикон върху какво друго предстои да насочите вниманието си?

Николай Овчаров: Всъщност Перперикон е вторият обект, планиран за тази година, защото само преди около две седмици приключиха едни много бързи разкопки, едни много интересни на средновековна църква край село Добромирци. Това е между Златоград и Кърджали, по-близко до Златоград. Това беше изцяло спонсорирано с частни средства проучване. Излезе една много интересна църква от 13-и – 14-и век, а под нея друга църква, останките на друга църква от 9-и-10-и век. Ще анонсирам една новина. Пловдивският митрополит Николай на 6 юли ще извърши водосвет на този забравен християнски паметник в района. Така че това е нещо много интересно. А освен Перперикон нататък предстоят и проучванията на античния и средновековен град Мисионис край Търговище. Те трябва да започнат сега, в началото на юли, където ще ги водим, разбира се, заедно с моя колега от Търговищкия музей Ангел Конаклиев. Тоест, очаквани едно горещо, в прекия смисъл на думата, защото температурите вече наближават 40 градуса, но и надявам се ползотворно лято.

Виктория МЕСРОБОВИЧ

Резултат с изображение за Перперикон

агенция "Фокус"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.