Биби и медиите

https://svobodnoslovo.eu/komentar/bibi-i-mediite/20983 SvobodnoSlovo.eu
Биби и медиите

Това е история за един премиер, който управлява страната си вече десетилетие. Това е история и за един мултимилионер и медиен собственик, който създава мощно издание, което с ниската си цена и значително по-ниските рекламни тарифи разчиства по пътя си останалите издания, които са критични към премиера.

В тази история имаме премиер, който е влюбен в своя имидж и е готов да обещава на критичните към него, че ако омекотят тона си, ще намали тиражите на изданията на своя приятел милионер.

Той го ползва като плашило, като човек, който може да смазва, но може да дава и глътка въздух.

Това е и история, в която премиерът стига и по-далеч.

Чрез своето влияние върху регулаторните органи в страната, позволява на най-голямата телевизионна група да се слее с местен телеком срещу положително отразяване на работата на кабинета в интернет сайтовете на групата.

Точно заради това срещу премиера миналата седмица започна разследване за корупция. Така нареченият Биби има сериозен проблем – ще трябва да отговаря пред закона, подведен под отговорност от полицай, който „самият той си е назначил”.

Може би вече се досетихте, че неговото име е Бенямин Нетаняху и всичко това се случва в Израел в момента. „Обсесията на министър-председателя по собствения му имидж, може да е неговия крах”, коментира „Ню Йорк Таймс” по темата.

Но медийният скандал надали ще свали Нетаняху. Той е прекалено опитен и със сигурност е разбрал, че с медиите не трябва да се действа по подобен начин и че тази игра е опасна за властта му. Ако е майстор на политическата стратегия, какъвто е, Нетаняху бързо ще забрави този подход.

Въпреки че не знаем колко далече е склонен да стигне главния прокурор на Израел, също назначен от господин Нетаняху.

Така или иначе напоследък се наблюдава приземяване на политическите елити към реалността. Тя е много по-сурова от техните представи за нея. А тя може да бъде осъзната само тогава, когато се сблъскаш челно с нея.

Само тогава инстинкта ти за самосъхранение може да те запази. Но зависи колко харесваш собствения си образ и доколко далеч си готов да стигнеш в грешките, които в крайна сметка могат да сложат край на политическата ти кариера.

Важно е да знаем какво става по света. Само тогава ще имаме по-ясна картина и за случващото се в България.

Светослав Иванов

Резултат с изображение за Светослав Иванов

http://btvnovinite.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.