ЕС търси прокурор

https://svobodnoslovo.eu/komentar/es-tarsi-prokuror/20230 SvobodnoSlovo.eu
ЕС търси прокурор

В момента тече процедура по избор на главен прокурор на Европейския съюз. Той трябва да бъде назначен следващия месец. Година по-късно трябва да започне да функционира Европейската прокуратура. Основната задача на европейската прокуратура е да разследва злоупотреби с европейски средства, в това число измами, корупция и злоупотреби с ДДС.

Това е особено важно след гласуването в Европейския парламент преди два месеца на текст, който обвързва европейските средства с върховенството на закона в страните-членки. Идеята на Брюксел е проста – ОЛАФ разследва измами с европари и без да губи време за съдебно сътрудничество със страните-членки, ги предава на европейската прокуратура, която чрез своя представител във всяка страна-членка ги предава на съд. Тоест, Европа се движи към обща политика на наказателно преследване, особено когато става дума за престъпления, които засягат цялата общност.

За България това би трябвало да е добра новина. Защото новата европейска прокуратура би подпомогнала българските власти за по-ефективна борба с престъпността и корупцията. Защото се предвижда новият европейски главен прокурор да назначи свой представител във всяка страна-членка, който ще отговаря за действията си пред европейската прокуратура, а не пред българските власти.

Франция и Германия изпратиха силен сигнал към нашия регион. Въпреки че имат свои кандидати, Париж и Берлин обявиха подкрепа към румънката Лаура Кьовеши, която беше смятана за фаворит. Това е знак към целия регион, че постиженията на Кьовеши и обвиненията ѝ срещу стотици политици, влезли в затвора, се ценят високо на европейско равнище. Това е и знак, че правителството в Букурещ, което прави всичко възможно да дискредитира собствения си кандидат, няма особена тежест в този избор.

Как България оцени румънката през седмицата?

Официална информация няма. Неофициално на заседанието на Комисията на постоянните представители, София е била против Лаура Кьовеши и посланикът ни в Европейския съюз, и е дал по-ниски оценки, в сравнение с кандидатите от Франция и Германия. Това е информацията на в. „Сега”. Обективността изисква да кажем, че в тайното гласуване Кьовеши е получила ниска оценка не само от България, но и от поне още няколко страни-членки.

Всеки е свободен да направи своя анализ и оценка за причините. Спрямо собственото ви мнение за ситуацията тук, можем да изтъкнем аргументи в различни посоки. Истината е, че Лаура Кьовеши символизираше амбиция за повече справедливост в Румъния и всяко нейно действие срещаше огромна подкрепа от румънското общество, което не спря това общество да избере правителство, което да атакува Кьовеши по всякакъв начин. Но това също е тема на отделен анализ.

Би било интересно, ако именно тя оглави европейската прокуратура. Това със сигурност ще предизвика политическа криза в Румъния и сериозно ще раздвижи кампаниите за европейските избори в целия регион, включително и България.

Особено ако другата седмица, Европейския парламент подкрепи румънката. Тогава ще стане интересно и тази тема рязко ще влезе в дневния ред в цяла Европа.

Светослав Иванов

Резултат с изображение за Светослав Иванов

http://btvnovinite.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.