Хъмпти-Дъмпти на коледна елха

https://svobodnoslovo.eu/komentar/hampti-dampti-na-koledna-elha/20897 SvobodnoSlovo.eu
Хъмпти-Дъмпти на коледна елха

Английският писател Малкълм Бредбъри (не го бъркайте с очарователния американския si-fi писател Рей Бредбъри) разбра, че не може да сътвори популярни книги. Разбра, че творец е само Господ Бог. Тогава той сътвори нещото, наречено “творческо писане”. То дойде и у нас. Не знам дали е вярно, чух, че Бойко Ламбовски и Георги Господинов учели децата на творческо писане. От радиото пък разбрах, че се издава поезия на невръстни поети.

Защо не? Поезията е творчество на творци и творкини, защо не и на творчета?

А пък аз превеждането не го броя за творчество, а за занаят, искащ повечко бачкане, отколкото вдъхновение свише. Ето защо ще разкажа за Хъмпти-Дъмпти на коледната елха.

Занаятчиите преводачи знаем, че английската елха беше като българската елха с тази разлика, че на английската имаше един Humpty Dumpty. Американските коледни елхи нямат Хъмпти Дъмпти. В Америка Хъмпти-Дъмпти is A Song for kids, докато в Англия той е A Nursery Rhyme: Humpty-Dumpty sat on a wall Humpty-Dumpty had a great fall All the king's horses and all the king's men cannot put Humpty Dumpty together again

Не могат да го сглобят, защото наред с топките и камбанките Хъмпти-Дъмпти е една от чупливите играчки за украса на коледната елха. Не е топка, а е като яйце. Можете да го видите в десетки анимационни филми и детски книжки, включително в “Алиса в Страната на чудесата” и “Алиса в Огледалния свят” на математика Луис Керъл. Двете са превеждани и издавани много пъти в България, сега имало луксозно издание, илюстрирано от Ясен Гюзелев. Любопитствах да видя как той е нарисувал Алиса и яйцевидния Хъмпти-Дъмпти. Да го нарисуваш не е лесно. И на премиерката Тереза Мей не й лесно, ако падне като Хъмпти-Дъмпти, ще счупи политическата си кариера. Навремето ЕС започна като “Европейска общност за въглища и стомана, после еволюира в Европейски общ пазар на шестте”. Тогава британските карикатуристи рисуваха шест яйца, които се колебаят дали да скочат в общ омлет.

Да се върнеш във времето е холивудски si-fi като “Конан варваринът” и като девиза America First на президента Доналд Тръмп. И като филмчето на Дзига Вертов, в което закланата и разфасована крава я сглобяват и тя тръгва да пасе. Руските мужици зяпали ококорени филмчето и Ленин казал: “От всички изкуства за нас най-важно е киното”. Сега американски мъже харесват America First на Доналд Тръмп, който, ако наистина проникне в Черно море с US бойни единици, си търси белята там. Ако я намери, не знам ще е ли пагубно за САЩ, или само за него, но за България ще е. Казах ли ви аз навремето да не влизаме в НАТО. Че има европейци които не са в НАТО и благодаря, добре я карат.

Когато влязохме в НАТО, един български кмет го осени гениалната идея да трансформира един тоталитарен паметник в паметник на НАТО. Човекът мислеше, че НАТО ще се трогне и ще го засипе с пари, пък НАТО само кахъри ни донесе. И кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО, след като той изклинчи от войниклъка. Получи люта чушка. Но не от “Лютите чушки” на Радой Ралин и асеновградчанина Борис Димовски, който нарисува опашката на прасенцето като завъртулката в края на подписа на Тодор Живков.

Но Мони Паси обича люти чушки. Фамилията Паси идва от град Фес в Мароко, където правели фесове за цялата османска империя. Във Фес готвят много вкусно, но страшно лютиво, дори за мен, който обичам люто и не изключвах телевизора, когато Слави Трифонов пееше “Ръгай чушки в боба”!

Весела Коледа и щастлива Нова година

Димитри Иванов

Бел. ред.:

Това е последният текст на Димитри Иванов, дописан в понеделник миналата седмица, в деня, в който получи инсулт. В момента се лекува в неврологията на болница „Св. Наум”. Засегнат е говорът му, но въпреки това е успял да инструктира съседа си и приятел Иван Бакалов да му изпрати текста до „Сега”, оставен на екрана на компютъра заедно с избраните от него илюстрации. На въпроса на лекарката, като го приемат в болницата: „Какво се случи с вас, разкажете?”, отговаря: „Остарях”, а на въпроса има ли други заболявания, отговаря: „Глупост”. Състоянието му се подобрява, става и ходи в стаята с помощта на рехабилитатор. "Сега" желае на Джимо успешно възстановяване и благодари на Иван Бакалов за подкрепата.

http://segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.