Храбрият шивач, или къде няма мухи и защо

https://svobodnoslovo.eu/komentar/hrabriyat-shivach-ili-kade-nyama-muhi-i-zashto/19122 SvobodnoSlovo.eu
Храбрият шивач, или къде няма мухи и защо

Като мухи на мармалад налетяха кандидатите за шефове на БНР и БНТ. Оглавиха ги, обещавайки да променят към по-добро БНР и БНТ. Честито! Всъщност спечелиха не те, а обещанията им как ще променят към по-добро радиото и телевизията. Промяната към по-лошо вече е видна. Няма интрига. СЕМ (Съветът за електронни медии) е анданте или модерато, но винаги кантабиле – СЕМ-овете и СЕМ-ките си изпяха без бой кой как гласувал и защо така гласувал. На двамата спечелили - честито! Ще спомена и Класик алма матер еф-ем, защото е единственото радио, също заслужаващо да се спомене.

Радиата имат чудесни предавания като ”Театър без маски” ,“Каста дива“, "Алегро виваче”, “На бис българските музиканти” и класация на народни изпълнения от деца.

Но уви, няма нито една светла мисъл в главите на СЕМ-овете и на СЕМ-ките. Ни следа от загриженост, че медиите нехаят за родния ни език и насаждат лоши езикови навици на млади и стари. Дефектите в радиоговора започват още на фонетично равнище. Но това не е беда. Достатъчно е да се отиде на логопед. Бедата е, че липсва загриженост за българския език. Newspeak-ът на Оруел завладя радио и тв ефира.

Катерачите знаят високопланински лагер и лагеруване; когато бяхме деца, четяхме за биваците на индианците, в клас четяхме стихотворението на П.П. Славейков:

Край брега на тиха Струма

Спре се закъснял керван

Скитниците катунари

Ще стануват тука стан….

Но от висотата на словесната си нищета БНР, БНТ и Ангелкова усилено ни натрапват думата къмпингуване.

Така е, гус‘ин министре на образованието, не се боя от министри, боя се от образоваността на министрите. Като агитпропчик блеете, че тоталитаризмът е недостатъчно заклеймен в учебниците. Речникът ви се състои от две думи: “цивилизационен модел”, господин Красимир Вълчев. Цари интелектуална пустиня, напук на псевдоинтелектуалните напъни в наименования, голи като в “Закуска на тревата”. Интелектуално голички като в картината на Клод Моне закусват на тревата радиодамите. Pumpkins United радиомъжете “рисуват картината на деня”. Графомани. Властват ерзац поезия, езотерични глупости и зодии, пишман религиозно проповедничество на рeлигиозни откачалки. Като мухи на мармалад се струпаха кандидатите за вакантните длъжности шефове на БНР и БНТ. Но самата радиоматрица е в криза, съдържаща възможност за промяна, както казват китайците. Простеещата радиоматрица се роди ето как:

Много отдавна на връхния етаж на голямата ъглова сграда на Лъвовия мост се събраха всички радиошефове с изключение на първия - Сирак Скитник, да чуят мнението на народа (шивачките на ризи; среща с трудов колектив). Аз бях там, защото имах среща с приятеля ми от ония години Коко, който после стана мореплавателят Николай Джамбазов, той поправяше шевните машини. Шивачките казаха, че харесват радиото. - Да, потвърди цеховият майстор. - Слушат музика и работят. Муха да бръмне, ще се чуе, въпреки шума тук. Ама почнете ли да приказвате, и те почват да си приказват. Тогава радиошефовете решиха: малко музика, малко радиоговор, сиреч пропаганда, пак малко музика. Стана “Спорт и музика”, “Хора, пътища автомобили” и музика. Готварски рецепти и музика. Хороскопи и музика. Всичко с музика като Chips with everything. Като уиски с кисело зеле. Нито тогава, нито сега някой се сеща, че радиото опростачва българския език със словесни изроди като човекоден, туристопоток, входирам, Джулая в Каварна и на Камен бряг, инициирам, къмпингувам, отлагане във времето, може ли в пространството, ползвайки пространственовремевия континиум?, изваждане пред скоби, мастерирам саунда на звукозаписа на песента, публичните стейтмънти на наративите спрягат имената на... Но се спрягат глаголите. Тогава и сега доминира политкоректността и политическата безполовост на Истанбулската конвенция.

Писна ми от социалистическия оптимизъм и от журналистическо-дипломатичния тон. Яд ме е на клептоманските претенции на историчарите в Скопие.

А масмедиите са активни като изпаднали в амок. БТА се прави на фактор в световното информационно дело. “Културният избор” (радиопрограма “Христо Ботев”) мe разплаква с жалкия си хумор. Има едно музикално произведение “Страданията на младия Вертер” по романа в писма на Гьоте. Радиожурналистът Вакашински говори за “Страданията на младия въшкар”. Егати хумора. Радиото стана разсадник на простотия, възприемайки сегашния “ню спийк” на политиците. Няма биваци, няма стан и стануване, битуват думи изроди: брандиране, уикенди, уъркшопове, уъркшопи. Минимум, максимум, оптимум, нямат сравнителна и превъзходна степен. Няма най-максимално, най-минимално, нито най-оптимално. Обяснете ми дали думите приоритет и политика имат множествено число на български.

* * *

Радиофест на поляната в Южния парк в София. Празник в Морската градина във Варна. Народно веселие на мегдана в Брезник и на хора с увреждания в Смолян. Франкофолии за франкофили. Панаири, панаири...

Що се веселите, бе? Има една еврейско-турска приказка, мъдра като всички турски и еврейски приказки: Везирът казал на султана: “Хазната е празна, народът ругае, че мизерства и го крадем с данъците”. “Вдигни ги”, наредил султанът. Колкото повече ги вдигали, толкова повече роптаел народът, докато един ден везирът докладвал: “Не роптаят вече, веселят се”. “А-а-а, намали данъците и краденето, наредил султанът, – щом се веселят, може да се хванат за ятаганите и да ни изколят!”.

Няма "активна дейност”, щото няма пасивна дейност. Няма неохраняеми плажове и паркинги, те са охранявани или неохранявани.

* * *

Борис Трети спаси царството си от васалност на Хитлер и заплати с живота си. След него ние плащаме, че станахме васали на СССР и се опозорихме при интервенцията в Чехословакия, васали на САЩ, които се опозориха с варварски бомбардировки на Белград. Военните си играят на война. Boys trade their toys for weapons, toys for boys. Правят маневри, загина канадско момче, горкото. Така става от играчка - плачка. В Канада плачат неговото момиче и родители. Стават такива грeшки при маневри, включително натовски. САЩ опищяха орталъка, че бил свален техен шпионски дрон и заплашиха с война. Представяте ли си какво би станало, ако в многонационални маневри стане грешка, и турска, купена от Русия, С - 400 (sam- surface-to-air-missile) свали български, купен от САЩ, изтребител? НАТО е мръсна отрепка, останала от Студената война.

Казваме ”нахален като муха”, защото мухите са летящи мънички досадници. По-големи са гей-прайдовете, а най-големи са многоцелевите изтребители F-16, дето американският художник Франк Фразета ги нарисува като The Death Dealer. Пробутват ни ги за милиарди, дето ги нямаме. Швейцария има милиарди. Тя е толкова чисто и уредено място, че кравите са по-красиви от жените и мухите умират от скука, поради което няма мухи. В България има, щото има незаконни сметища и хора, които изхвърлят боклуци през прозореца вкъщи и на колата.

А в Люксембург, където живеят люксембуржоа\зки – най-богатите европейци, си пръскат спрей против кърлежи на подметките на обувките. Особен шик е да хвърлиш обелка от банан в дворчето на съседа и да сигнализираш санитарите. Довтасват и за негова сметка изтребват всички насекоми. Не се иска да си храбър шивач.

В Брюксел съученичето ми Жак Кало, много умно еврейче, уби три мухи с един удар. Жак, който говореше превъзходен френски, каза, че трите мухи, кацнали една върху друга, били ку.ва, ку.вар и пе.ераст. Възхитихме се на Жак, но префектът по дисциплината го наказа за неприличен език. Съмнявам се дали в сегашните езикови училища се изучава така добре езикът на Молиер. Приятелят ми Петко Карпачев отиде в Люксембург да участва в маратона. Класира се четвърти, но какво да прави, като имаше двама сомалийци и един етиопец. От Снежина, приятелката на Петко, научих, че в Люксембург нямало мухи, само комари и кърлежи. А тя не обича мухи, тя обича едно черно щурче

Димитри Иванов

http://segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.