КАЛИГУЛА НА НАШЕТО ВРЕМЕ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/kaligula-na-nasheto-vreme/19802 SvobodnoSlovo.eu
КАЛИГУЛА НА НАШЕТО ВРЕМЕ

Дори неизкушените от историята са чували за императора, направил конят си сенатор. Винаги съм се чудила какво ли са мислили тогава римляните за човека, който ги управлява. А историята му е много интересна. Син на обичан от всички военачалник Германик, на него са възлагали надеждите да ги спаси от диктатурата на Тиберий.

И така, Малкото Ботушче /както му е бил прякорът в армията/, се превръща в голям ботуш, който остава в историята като един от най-големите тирани и убийци. Призван за спасител, се превръща в масов убиец. И обожаването и подкрепата на тълпата дотолкова го зашеметяват, че решава, че може да прави абсолютно всичко. Освен, разбира се, че е Бог на всички. Кланят се на негови статуи приживе, жреци му отслужват молитви, а "богът" убива, прави безумни неща, но трябва да мине доста време, за да осъзнае народът и тези около него, че ги управлява един луд.

Освен, че прави любимият си кон сенатор /в интерес на истината, оплаквания от дейността на този сенатор не са останали в историята/, Калигула превръща в навик преследването на богати римляни, за да им вземе богатствата. Като изисква да го вписват в завещанията си, а след това ги кани на фатална за тях вечеря.

Цялото му управление е пример за това как и най-безумните действия, и най-налудничавите постъпки, и най-кръвождните изстъпления, могат да се приемат от хората като нещо нормално. Докато един ден на човека, който го е охранявал, не са му издържали нервите.....и краят на кървавия Калигула е известен. Убит от собствената си охрана, За радост на всички.

Сега правя интересен паралел с тези, които ни управляват. Естествено, не е европейско Боку да направи кучето си народен представител, но пък магарета колкото искаш в парламента. И не се налага да преследва никого, за да му вземе парите, защото системата е такава, че ако не си плащаш, нямаш и пари. Който има успешен бизнес, не само е редно, но е и задължително да отдели процент за управляващите. Малко хора знаят колко от най-печелившите бизнеси в България бяха принудени да прехвърлят процент от дяловете си на някои управляващи. Тези, които не искаха, са обвиняеми, арестувани или преследвани.

Не знам какво е необходимо още да се случи, за да осъзнаем, че ни управлява човек, който е луд. Не малоумен, няма как да си чак толкова лишен от мозък. А такъв, който отдавна е загубил връзката с кораба-майка.

И така....къде си, Касий? Разбира се, в един по-европейски и цивилизован вариант на елиминиране на лудия император.

Елена Гунчева

Снимка на Елена Гунчева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.