НА МАМА МОМЧЕТО

https://svobodnoslovo.eu/komentar/na-mama-momcheto-2/20881 SvobodnoSlovo.eu
НА МАМА МОМЧЕТО

Интересно изследване прочетох тези дни – българските мъже живеели при родителите си почти до 30 годишна възраст. Мисля, че това в голяма степен обяснява състоянието на държавата днес.

„На мама момчето” е най-често срещаният феномен сред българските мъже. Отглеждани от маминка до 40-50 годишна възраст, дундуркани и от гърба на маминка се пренасят на гърба на жена си, ако изобщо се напрегнат чак толкова, че да си развалят рахата. Дори тогава очакват маминка, жена им, тъстовете им и другата рода да помагат и издържат семейството му и да носят отговорност за решенията. Докато „На мама момчето” мрънка безспир и се оплаква от тежкия живот. Обикновено маминка плаща сметките в къщата, а „На мама момчето” е недоволен, че заплатата едва му стига да джитка с приятели по кръчмите. Където да си говори за пиене, спорт, работа и обикновено цинизми за жените. Защото, те – жените, както е известно, са кучки, които не могат да възприемат като чест вниманието, оказано им от „На мама момчето” и си позволяват да имат изискания, например поне да може да се издържа сам и да плати сметката в ресторанта. Затова те биват оплювани и наричани „златотърсачки”, защото не искат те да издържат „На мама момчето”, докато то си пие ракията с приятели.

„На мама момчето” е убеден, че има световен заговор срещу него, той иначе е роден за велики дела, стига да събере сили да стане от дивана. Неща като политика, Родина, семейство, морал и прочие не го интересуват, неговият девиз е: „Един г@з – една вселена!” . Няма начин да го привлекат към обществена дейност или нещо по-сложно от мач в неделя.

Момчето на мама е убедено, че маминка е длъжна да го издържа, докато е жива, да му готви, да го подкрепя във всяка простотия и да му плаща сметките. Познавам един подобен „мъж”, който живее при майка си на 45 години и женицата му дава пари за бензин за колата и плаща всички сметки, за да се чувства той „мъж”.

Много хора се питат, защо и във ФБ, и на протестите, жените са по-активните и борбените. Ами просто е – превърнахме се в мъжете, за които мечтаехме, докато „На мама момчето” търсеше принцесата, която ще дойде на бял кон и ще го заведе в замъка си, където ще лежи на нейния диван. Забележете дори в коментарите към моите публикации - критикуват, че нищо не правя само мъже, които си лежат на дивана и раздават "мъдри мисли" из ФБ.

И тук ще се обърна към жените-майки на синове. Аз също имам син. Нека да не отглеждаме п..ки! СИНОВЕТЕ НИ ТРЯБВА ДА СА МЪЖЕ! Да носят отговорност, ТЕ да се грижат не само за себе си, но и за родителите си, за семействата си, за децата си. Те трябва да защитават Родината си. От нас зависи да ги научим на патриотизъм, на любов към Родината, на отношение към жените, на характер, на отговорност към обществото. Да ги оставим сами да вземат решенията за живота си и да носят отговорността за него. Винаги готови да им подадем ръка, ако паднат, но никога да не ги носим на ръце!

Не налагайте мнението си на синовете си, а ги научете сами да могат да имат мнение. Да спазват правилата, но и да отстояват позицията си. Да уважават и обичат жените, но да не позволяват никоя да им се качи на главата.

Защото ние, жените, имаме един проблем – искаме да ни слушат и да ни се подчиняват, но обичаме само смелите и непокорните.

И да завърша – чест и почитания за МЪЖЕТЕ! Онези, смелите, които се борят с живота, които виждат истината, уважават хората, които не се страхуват да поемат отговорност и колкото и да е трудно, да правят грешките си сами. Които ще предпочетат да работят на три работи, но не и да тежат на гърба на родителите си, след като са навършили 20 години. Които като създадат семейство, ще уважават жена си и децата си, и сами ще се справят в живота.

Защото да си мъж, означава и да приемеш, че никой в този живот не ти е длъжен. Обратното – ти имаш задължения! И първото е да си МЪЖ, а не от мъжка полова принадлежност.

Елена Гунчева

Снимка на Елена Гунчева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.