Наргилето и терористът

https://svobodnoslovo.eu/komentar/nargileto-i-teroristat/18964 SvobodnoSlovo.eu
Наргилето и терористът

С дясната ръка пиша, с лявото ухо слушам радиото. Някакви австралийски момчета пеят:

Always take the weather with you

Anywhere you go ;

always take the weather with you .

Отдавна подозирам, че най-перспективната ни индустрия не е туризмът, а да изнасяме хубаво време и министърки, но не зная как да стане, как да си носим времето.

Наргиле е waterpipe на английски. Наргилето прояви артистичната жестокост на Риголето. Наргилето е зелeно, сиреч екологично. То е антидот на климатичния тероризъм, който сега причинява рекордни жеги в Париж и пожари в околностите му, сиреч по света, който президент Макрон мисли за околност на Париж.

Брюксел също важничи като център на ЕС и съди България, че диша въздух, замърсен с прахови частици и серен двуокис. САЩ са САЩ и не ги съдят за техния американоцентризъм, мислещ за заден двор на САЩ всичко, което не е WASP (White Anglo-Saxon Protestant), макар че САЩ не бръснат протоколите от Париж и Киото за мерки против глобалното затопляне и климатичните аномалии и упражняват климатичен тероризъм. Президентът Тръмп дори си позволи цинична шега. Когато в Щатите по Източното крайбрежие се разрази снежна виелица, Тръмп каза, че се надява на глобалното затопляне. Той изкара климатичната катастрофа голяма шега (&World climate is a great joke).

Българските парламентарни плямпачи също са голям майтап. Те разделиха прасетата на регламентирани и нерегламентирани. Предполагам, че са ги питали и прасетата са им казали кое е обезпечено и кое не.

Един речовит чичко доктор и една еднакво невежа стринка докторица прокараха забрана на наргилето (the waterpipe) барабар с лулите, цигарите, пурите и чърутите (the cheroots - любимите ми кафяви цигари, свити от ненарязяни листа тютюн като пурети). Наргилето, жестоко като Риголето, си отмъсти, доказвайки лекарското невежество.

Уважавам лекарите барабар с лечителите, чакръкчиите, знахарите и шаманите; те всички са честни, когато искат да помогнат на хората. Не и лекарите, намиращи на баницата мекото и на работата лекото. С един такъв си засякохме колите до зала “Универсиада”. Находчиво момче беше той открай време. Устроил се в САЩ. Клиниката му в Сан Диего била малко по-малка от зала “Универсиада” с отделение "Остеопатия", отделение "Водна терапия", отделение "Спортна рехабилитация". Запита ме:

- Докъде стигна със сърфинга?

- Доникъде. Продължавам да се възхищавам на кайт-сърфиститите, но ме е страх на тази възраст.

- Що? На каква дрога си?

В Калифорния имало много сърфисти и всякаква дрога. Пациентите му - все млади, прави мъже и жени. В спортния травматизъм била истината, той бил истинска златна мина.

- На никаква дрога не съм. Само пия и пуша, ’ма много.

Наши лекари, истински експерти в пулмологията получиха логорея (словесно разтройство) да обясняват колко е потребна абсолютната забрана на тютюнопушенето. Искат да има в София сензори за мониторинг на вредните микрочастици във въздуха.

Английският поет Байрон (lord Byron) имал стил. Не само езиков, а и в облеклото. Обличал се като персийско-османски сатрап, когато пушел наргиле. Но наргилето не е екзотично турско изобретение. Измислено е в Китай по времето на династията Мин. Индия била бисерът в короната на британската империя, но бисер, необлагаем с данъци – как да обложиш индусите, като не можеш да ги преброиш. Докато - гениално имперско хрумване: два минуса дават плюс, две лоши неща (наргиле и опиум ....) голяма печалба. Наложили монопол върху добива на сол; всеки мъж, жена и дете се нуждаят от сол. Индия произвеждала евтин опиум. Оставало в името на свободната търговия да се зарибят китайците да пушат опиум с техните наргилета. Водили се две опиумни войни. Загинали десетки милиони. Но те са просто индуси и китайци; не се свършват като нас, които се свършваме, докато пустословим и монтираме сензори да броят праховите микрочастици и отчитат серния двуокис, наричан сега серен диоксид, бълвани от дизеловите двигатели, печките на твърдо гориво и горящите автомобилни гуми по циганските сметища. Частиците, наред с домашния прах и акарите в дюшеците и завивките, причиняват алергии, астма, аскароза и други респираторни заболявания. Наргилето се завърна като вечните поети. Прахосмукачките с текстилен филтър не улавят фините прахови частици, улавят ги прахосмукачките, които работят на принципа на наргилето и прекарват през вода запрашения въздух.

Това е отмъщението на наргилето. А нощта срещу 5 ноември, Денят на Гай Фокс също е горда британска традиция. Това е Барутният заговор, който щял да взриви Камарата на лордовете с бурета с барут в подземието и да реставрира католическата монархия под егидата на папата. Барутният заговор не успял, но одеждата на Гай Фокс е интересна. Можех да си я купя за пет паунда: сувенир от Лондон преди Брекзит. Подходящ подарък за климатичните терористи, когато екологично сме на червено.

Димитри Иванов

http://segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.