НОВИТЕ ЧЕМБЪРЛЕЙН И ДАЛАДИЕ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/novite-chembarleyn-i-daladie/143509 SvobodnoSlovo.eu
НОВИТЕ ЧЕМБЪРЛЕЙН И ДАЛАДИЕ

НОВИТЕ ЧЕМБЪРЛЕЙН И ДАЛАДИЕ

.

Английският премиер Чембърлейн и френският премиер Даладие останаха в историята като позорни фигури. Те уговориха позорното Мюнхенско споразумение, което разпарчертоса Чехославия и я даде на Хитлер с надеждата, че така фюрерът ще миряса.

Помним как завърши този „мир” – със Световна война, изпепелила Европа и съкрушила световното могъщество на Английската и Френската колониални империи.  

Новите Чембърлейн и Даладие ги виждаме и сега, в 21-ви век по отношение на Украйна – от Байдън и Тръмп в САЩ до лидери в ЕС. Защото всъщност Путин поставя своите „червените линии” – да не се използват далекобойни ракети, доставките на оръжия за Украйна да са ограничени в размер за отстояване срещу агресията на Кремъл, но не и за прелом по бойните полета. Запада обаче няма и не поставя "червени линии". Защото ако ги имаше, тази война нямаше да я има. 

.

При това руско-украинският конфликт не е локален конфликт, за какъвто се счита, а геополитически и световен. Неговия изход ще се предопредели дали ще се създаде коалиция на всички тиранични, автократични и корумпирани режими в света срещу Запада и САЩ или няма да се създаде. 

.

Същата отвратителна политика виждаме и в отношението към израелско-арабския конфликт. Упорито и последователно демократичният западен свят и политически елити не желаят да признаят очевадното – в Газа и Южен Ливан са създадени с насилие квази терористични държави, подобни на Ислямска държава и управлявани от терористичните групировки “Хамас” и Хизбула“, взели властта в тези региони незаконно - в Газа с преврат, в Южен Ливан - с военни действия 

.

Каква е разликата между тях и Ислямска държава? 

Никаква! 

Освен една-единствена: Ислямска държава беше заплаха и за автократичните режими в региона на Близкия Изток. Това предопредели разгрома й. Хамас и Хизбула не са такава заплаха, а обратното – насърчавани са от същите режими като техен инструмент.  

.

Днес като пореден Чембърлейн- Даладие се демонстрира и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Давам цитати от изказването му пред Общото събрание на ООН:

„Това не може да продължава така. Искаме демократична и силна Държава Израел, която да живее в мир и сигурност рамо до рамо с палестинския народ, който трябва да има своя собствена стабилна и жизнеспособна държава. Въвличането на Ливан в спиралата на насилие е безотговорно, абсолютно безотговорно. Опитът да се постигне сигурност без мир е невъзможен. Без мир не може да има трайна сигурност. Светът, който е движен от отмъщение, е свят, който е по-малко сигурен.”

За каква сигурност говори Шарл Мишел? 

С терористгични организации каквито и договорки да се постигнат, те не са сигурност, а временно затишие, докато подготвят по-добре поредното си престъпление. 

И за какъв палестински народ дрънка Шарл Мишел? 

Вече сме коментирали кой и кога през 60- и 70 години измисли това понятие и го наложи като характеристика на арабския етнос в тези краища. 

Затова обаче ще задам друг въпрос на Шарл Мишел: нима терористите „Хамас” и Хизбула” са представителите на палестинския народ?! Доколкото знам, той си има др. представители, които не са терористи и са демократично избрани. 

.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху си е поставил за цел да изтласка силите на "Хизбула" на север от река Литани в Южен Ливан. Това се предвижда и в Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която изисква силите на шиитската групировка да останат на север от реката. От началалото на тази година израелски официални лица многократно заявяват, че полагат дипломатически усилия и ще използват военна сила, ако е необходимо, за да накарат "Хизбула" да се съобрази с резолюцията.  

.

Защо демократът Шарл Мишел забравя това? 

Защото в случая той се изявява като необявен представител и говорител на големите нефтогазови пари. Много пъти вече повтарям, че тероризмът е преди всичко финансово-икономическо явление. То поддържа относително високи цени на горивата и затова се ползва с такава гореща подкрепа от Русия, разни принцове и шейхове и влиятелни части от западните бизнес и части съответно от политически елити. 

.

Затова е и колебливата линия на подкрепа къмУкрайна. Тя не е в "червените линии" на Путин. А във факта, че наред с рецесията санкциите поевтиниха руския нефт и газ като 1-2 износител в света и съответно световните им цени полетяха надолу. 

Печалбите спадат - и не само за Русия, но и за монархиите в Близкия Изток, и за незнаещите количеството на парите си акционери в големите нефто-газови концерни.  

.

А всеки мир, дори и да е най-позорният, ще ги изкатери нагоре. Петродоларите ще ликуват от своя си Мюнхен. Както ликуваха навремето Чембърлейн и Даладие и финансовите им господари, за да заплатят после държавите им неимоверно високата цена на истинския мир.  

Но такъв ала мюнхенски мир не може да бъде мир! Той е затишие пред бурята!

Григор Лилов 

3 Коментара

Крис

1 hour before

Общоизвестно е, че т. нар. демократично избран висш представител на Палестина Махмуд Абас е корумпиран до мозъка на костите си. Или не е по-добра стока от "Хизбула" и "Хамас", дори напротив според мен. Тези конфликти са заложени най-вероятно умишлено от англосаксите през 40-те години по любимото за тях мото "Разделяй и владей". Само че сега т. нар. Велики сили започват да издишат все повече. Важното е да не вкарат света в ядрен апокалипсис, другото може някак да се уреди с дипломатически средства. Но като че ли липсва воля за това. Как могат да признаят, че са сгрешили в сметките си? Все пак има известни индикации, ако съдим по последни публикации в големите американски медии, че накрая може да изкарат разпарчетосването на Украйна като голяма своя победа.

Коментирай

леле, Лилов, колко си зле!

45 minutes before

Учудващо е за човек с претенции да е поне полуинтелигентен, а да ръси такива плоски и посредствени глупости. Най-малкото - пълното отсъствие на схващане за началото на проблемите в Украйна и в Палестина. Синьонадървеното лиловче се пеняви като бясна кучка, че усрайна въпреки помощта на още 50 неофашистки държави, яде бой като маче у дирек от руснаците. По същия начин синьонадървеното лиловче свисти дрисня и за неуспяващия израел. Без въобще да е стоплил, че коренът на проблема не е в арабите, а в чифутската измет, която се счита за богоизбрана и богопосочена. От повече от 70 години има решение в ООН за създаване на палестинска държава, на което лайноядци в Сащ, нанобритания, западналоевропейските държави и още няколко бесни пудела се противопоставят неистово. Та, импотентняк задръстен, нЕма нужда да даваш акъл на обикновените, мислещи хора. Пускай си слюнки срещу огледалото и не ни занимавай с полюциите ти!

Коментирай

Иван Пеев

10 minutes before

Доколкото ми е известно, до 1947 година няма държава Израел, а има държава Палестина. И никога в света не е имало еврейска държава до 1947 година. Тогава? Кой е натрапникът - евреите. Искате мир на Арабският полустров - елементарно: освобождаване от Израел на териториете завзети след 1947 година; евреите признават съществуването на държава Палестина със столица Йерусалим; разоръжаване на армията на Израел. Ако след изпълнението на тези три условия някой посегне на еврейската държама - моля, обявето го за терорист. До тогава, говорим за народно-освободително движение. Точка!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.