НЯМА БЪДЕЩЕ ДЪРЖАВА, В КОЯТО ПОЛИЦАИТЕ ПОЛУЧАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ УЧИТЕЛИТЕ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/nyama-badeshte-darzhava-v-koyato-policaite-poluchavat-poveche-ot-uchitelite/20875 SvobodnoSlovo.eu
НЯМА БЪДЕЩЕ ДЪРЖАВА, В КОЯТО ПОЛИЦАИТЕ ПОЛУЧАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ УЧИТЕЛИТЕ

Преди седмица написах публикация „И 100 лева са им много!“ за бонусите на полицаите, която одобриха всички освен самите те, разбира се. Част от които на лични съобщения си изказаха възпитанието и културата. Явно обаче за властта 100 лева са им малко и затова ги увеличава на 480 лева – на калпак, без значение кой какво е свършил. По този начин и този, който подпира само местното кафене и този, който е заловил опасни престъпници или е бил в студа на дежурства и е рискувал здравето и живота си, са поставени наравно. Какво значение имат заслугите, важно е да има стимули. Ааааа, да, виждаме от публикацията, че едни 120 МИЛИОНА са раздадени в министерството за „заслуги“. Какви – поне лично материалът не сме усетили. Защото честно казано, изобщо не ми дреме колко тира контрабандни цигари са спрели, колко незаконни казана за ракия са открили, какви фалшиви документи са разкрили. Мен ме интересува най-вече това, че не може безопасно да се ходи по улиците дори през деня. Че домовите кражби са почти неразкриваеми. Че убиват хора за пет лева. Но явно заслугите са големи, 102 милиона не са малко пари. Вероятно че опазиха властта от любовта на народа! ОСВЕН бонусите, които се полагат на всеки три месеца по закон. За служителите на държавата, разбира се, останалите да духат глухарчета, без значение, че се скъсват от работа.

И понеже властта и медиите изцяло са съсредоточени върху полицаите, все пак това са над 47 000 души, да задам въпроси: Военните получиха ли подобни бонуси, включително за „заслуги“. Учителите получиха ли също бонуси – на три месеца, за „заслуги“ и коледни бонуси??? Или да учиш децата не е заслуга. Защо не раздадохте подобни пари и на тях?

Аааа, сетихме се – ТЕ НЕ ПАЗЯТ ВЛАСТТА! Нещата винаги са прости, колкото и интересно да са ги завъртели. Догодина се очакват не само избори, но и вероятно предсрочни такива. Както и сериозни протести и не само….А сега познайте кой ще пази управляващите? Бравос, познахте! Родната полиция, която ги пази! Която пази майките на деца с увреждания да не нарушават спокойствието на управляващите. Която ви съставяше актове по протестите и ви пишеше предупредителни протоколи да не ритате срещу властта. Която пазеше убийците –ветеринари в Странджа. Която обаче не опази Виктория Маринова, не опази изнасилената и убита баба миналия месец, не опази имуществото, живота и телесния интегритет на хората, които пострадаха от престъпления. Тази, същата полиция, която е много, много заслужила!

Учители, пенсионери, деца, те не заслужават бонуси. 40 лева за най-бедните пенсионери и 480 лева за полицаите, които пазят властта. Толкова ли не можахте и за други да дадете пари поне да си изкарат една спокойна Коледа? Толкова ли не можахте например за всяко дете да отпуснете дори малка сума, според вас и децата не заслужават! Само администрацията и полицията! Защото едните са ви гласоподавателите, а другите ви пазят от любовта на народа!

И пак да повторя – има много достойни и съвестни полицаи. Които помагат, изпълняват дълга си, грижат се за обществото. И ако за тях имаше и по 1000 лева бонуси, нямаше никой нищо да каже. Но те ще получат същите пари като онези, които ни спират по пътищата и питат: „И ся кво прайм?“. Честно ли е?

Интересно е какво ще стане с идеята да ги дарят тези пари? И имам предложение – да ги дарят на хората, на които съставяха актове по протестите или на майките на деца с увреждания, които пазеха! За да има някаква справедливост. Но се съмнявам….

И да завърша, че приоритетите на държавата са тотално сбъркани. Инвестира се в силовите структури, в охраната на властта и нейните хора на хранилката. Народът е оставен да се спасява както може, естествен отбор. Образованието и здравеопазването са в дъното на приоритетите на управляващата шайка. На тях образовани и здрави хора не им трябват.

Държава, в която учителите получават по-малко пари от полицаите, е обречена и няма бъдеще. Защото охраната на властта има значение само за управляващата хунта. А с образованието се създава бъдеще. Каквото не виждаме!

Елена Гунчева

Снимка на Елена Гунчева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.