ОПИТАЙТЕ ДА МИ РАЗКАЖЕТЕ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/opitayte-da-mi-razkazhete/143890 SvobodnoSlovo.eu
ОПИТАЙТЕ ДА МИ РАЗКАЖЕТЕ

ОПИТАЙТЕ ДА МИ РАЗКАЖЕТЕ

Опитайте се да ми разкажете за магията на театъра. Всеки път, когато съм се опитал да работя в театъра, се оказваше, че не съм за там. Битката и озлоблението за 200 лева между аркашките винаги ме е учудвала. Винаги подозирах, че администрацията се опитва да убие всяка добра идея, за да усвои бюджет. Прав съм бил, казвам го с огорчение. Гордея се с цели две свалени пиеси, за които има доказателства, че са били посещавани и на плюс. 

Но защо да говорим за мене, това не е монолог, а панахида. Защото хиляди чудесни деца на 20 години мечтаят да играят, сцената ги обича, търпят мизерии, чакат часа си.

И горе някъде някой просто “усвоява”. Трябваше да се досетите по един единствен признак - нито една декадентска пиеса, нито една малка сцена в опозиция на случващото се у нас, всички играят, щастливи са и усвояват. Загива театъра, когато няма бунт, както имаше, забележете, ПО ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА.

Нито една шега с ЕС, нито един скеч с Брюксел, нито една свинска опашка като онази на Радой Ралин и Борис Димовски. Политкоректен и усвояващ. Лошо ли ви е, какво ви е?

Театърът, грандиозната мечта, потенциала на сцената е доведен до тук. До липсата на програма в Смолянския театър. Приватизация на данъците през претенциозната идея за правене на изкуство. Щатните актьори би трябвало да се разплачат. Нещатните да се напият, ако има с какво. Чакащи артисти - на заплата.

Нека ме простят всички приятели и любими актьори. Имаше и грандиозни неща последните години, нека не отричаме. Но иначе - как се чувствате, изкуството как е?! 

Не се извинявам на всички дечица на богати родители, които “търпят” нищожната си заплата, за да имат славата на бохеми и актьори.

Всичко трябва да е пазар. Точка. Време е господин Пунтила да изтрезнее. Слугата Мати го краде.

Мартин Карбовски

5 Коментара

Николай

14 hours before

Да Мартине имаше и бунтарство някога....... Някога, някога, толкова някога преди повече от 45 лета. Когато все още беше времето на соца свалиха от сцената "Да отворим прозореца" от Цветан Ангелов. Една пиеса , в която играех и аз. После дойдоха онези безпаметни години на деветдесетте и бедният Недялко с Хайго Агасян ни изпяха : "Ходете на театър! Ходете на театър! А другото е вятър." А какво стана сега? Оказа се, че в дебрите родопски вятърът издуха театъра. Тъжно! Много тъжно!

Коментирай

Уонко Нормалния

14 hours before

Интересно е, когато Карбовски се жалва от липсата на Култура, когато Лично обиколи всички чалгаджии да ги лансира! Хигиената е на Ниво да.

Коментирай

Генчо Гунчев

14 hours before

Извинявай Карбовски, но лъжеш! По времето на социализма в театъра ходихме точно заради това, че там бе мястото на истината. Дори и в най- възхваляващите пиеси имаше откровения, които наостряха ушите на "слухарите" и гонеха от залата слагачите,

Коментирай

Мирмидон

13 hours before

В моя град всяка година има театрален фестивал. Отначало гледах 4-5 пиеси, след това минах на 1-2, от две години не съм ходил. Аман от халтура и простотии, нивото на българската драма страшно падна, няма читави драматурзи. Страшно се измъчих с Марио Куркински и една драма на Сфумато.

Коментирай

Жабуняк

2 hours before

Да излезем за малко от нашето си блато; колко се опълчиха бунтарите на рока, по време на ковид простотията?!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.