"Война с Русия? Извинете! Не благодаря!"

https://svobodnoslovo.eu/komentar/voyna-s-rusiya-izvinete-ne-blagodarya/126369 SvobodnoSlovo.eu
"Война с Русия? Извинете! Не благодаря!"

"Война с Русия? Извинете! Не благодаря!" 

Само през първата половина на 2023 г. повече от 1000 представители на ВМС на САЩ са напуснали службата поради „неприемливо грубите“ действия на руснаците.

Масово уволнение в американската армия: "Нарасналото напрежение около Русия от страна на НАТО и повишената интензивност на ученията и разузнавателните операции изнервят армията".

Американският флот приема хора без образование. Невежите отиват в армията, защото няма кой да служи. Какво се случва с американския флот? Откъде идва недостигът на новобранци, защо американските младежи не търсят военна служба и дори се страхуват от нея и как кадровият въпрос е свързан с бунта в Тексас?

ВМС на САЩ вече приема новобранци, които не са завършили гимназия или не са преминали изпита, водещ до сертификат за еквивалентност на средно образование,съобщава Military.com, водещото онлайн издание в Съединените щати, предоставящо новини и информация за военните и широки въпроси на националната сигурност. По този начин, според изданието, командването на ВМС на САЩ се опитва да намери поне някакъв персонал за своята структура.

По принцип в САЩ има закон, поне 65% от новобранците мъже да имат диплома за средно образование. Приет е на базата на статистиката: загубите през първия срок на службата на новобранците със средно образование са два пъти по-ниски, отколкото в другите групи.

Защо флотът, елитът на въоръжените сили на всяка страна, който по дефиниция изисква по-квалифициран персонал поради изобилието от оборудване,отваря рампите си за невежите?

Не е първи път! Подобна стъпка вече беше предприета в Съединените щати през декември 2022 г. - за спешно „запушване“ на кадрови пропуски във въоръжените сили. И още по-рано - през 2000 г., точно в интервала между военните операции на САЩ в Югославия и Афганистан, на служба бяха приети хора без образование. И двата пъти подобна мярка беше призната за принудителна и временна. Но практиката продължава. В Съединените щати има все по-малко новобранци, които могат да отговорят на физическите, умствените и моралните стандарти на армията.

Всяка година приемаме хиляди хора в нашите наборни центрове, които искат да се присъединят към ВМС, но нямат образование. И ние просто ги отхвърляме, оплака се вицеадмирал Рик Чийсман, началник-щаб на ВМС, в интервю за Асошиейтед прес. И тук отново, според изискванията за 2024 г., ако новобранците съберат дори по-малко от 100 точки, те ще бъдат приети на служба без диплома.

Какви са причините за недостига на кадри? Според автора на military.com пандемията е повлияла сериозно на качеството на подбора на новобранци. Освен това армията днес трябва да се конкурира с високоплатени цивилни предприятия за компетентен персонал на ограничен пазар на труда.

 В края на краищата,компаниите започнаха да предлагат специални видове обезщетения, които се припокриват с предимствата на службата в армията и флота. Например финансиране на колеж. Гражданските професии станаха по-престижни за американците от военната служба и няма вероятност да бъдеш убит от "грубите" руснаци.

Колумнистът на най-старото американско издание The Atlantic,Дерек Томпсън написа през април 2022 г., че нарастването на населението на САЩ е достигнало своя исторически минимум. И проблемът изобщо не е в пандемията. Сега американците не искат да имат много деца, тъй като е скъпо и няма държавна подкрепа,пише Дерек Томпсън. Смъртните случаи нарастват поради наркотици, насилие и болести. Миграцията намалявала, тъй като американските политици са враждебни към мигрантите.

 Смятате ли, че Байдън е в конфликт с губернатора на Тексас заради собствената си прищявка? Не! Няма войници!

Съединените щати спешно се нуждаят от приток на население и работна ръка. Мексиканците са добри за това. Но в Тексас, в резултат на политиката на „пропускливата граница“, процентът на местното бяло население спадна до 39,8%. Англоговорящите американци се заменят с новопристигнали испаноезични мигранти. Колко от мигрантите имат GED - сертификат за изпит за средно образование?

Тази мрачна картина се усложнява от спада в качеството на образованието в Съединените щати. Милиардерът Майкъл Блумбърг,в своята колона през 2022 г. пише за действителната деградация на училищната образователна система в Съединените щати. Нивото на знания на завършилите бързо пада и много колежи и университети, вместо да поставят летвата, отказват да приемат резултатите от стандартизираните тестове SAT и ACT, (първият тества повече логическо мислене и аналитични способности, вторият - качеството на усвояване на училищната програма). Тоест университетите се принизяват до нивото на студентите.

"Война с Русия? Извинете!" Има и друг важен фактор, който повлия на възникването на кадрова празнина в стройните редици на американската армия. 

Нарасналото напрежение около Русия от страна на силите на НАТО и повишената интензивност на ученията и разузнавателните операции изнервят армията. За някои добавя адреналин, за други добавя сива коса. Според политолога Геворг Мирзаян,само през първата половина на 2023 г. повече от 1000 представители на ВМС на САЩ са напуснали службата поради „неприемливо грубите“ действия на Русия.

Сега, след получаване на заповеди за „силови визити”,военните моряци масово пишат рапорти за уволнение, съобщава Геворг Мирзоян.

Тоест нуждата от кадри расте, но базата се свива. През 2023 г. флотът, армията и военновъздушните сили на Съединените щати не успяха да постигнат целите си за набиране на персонал. Армията не достигна плана с 15 000 души! Целта на ВМС беше 37 700, но само 31 834 влязоха в редиците.

През 2024 г., според Чийсман, планът за набиране на ВМС е още по-висок - 40 600. А общата численост на личния състав на ВМС за 2024 г. е определена на 337,8 хиляди души. Имам нужда от тези моряци, строго казва Чийсман, макар че признава, че едва ли ще успеят да наемат толкова много от тях. 

Недостигът във флота се усеща по-остро, отколкото в други видове войски. Не е случайно, че армията и морската пехота продължават да изискват диплома за средно образование или нейния еквивалент на GED, а флотът е готов да приеме дори новобранци от „четвърта категория“ без диплома, тези, които получат между 30 и 10 точки от възможни 100 на квалификационния тест. Не всички от тях ще завършат първоначалния курс на обучение и ще получат разрешение за бойна служба. Много ще отпаднат.

Както,вицеадмирал Рик Чийзман, началник-щаб на ВМС, признава пред военно издание: Моят аргумент за поемането на този риск е, че имаме капацитет за начален лагер. Не запълваме места. Така че съм готов да поема риска.

Адмиралът е готов да поема рискове, но кой ще изчисли рисковете за останалия свят, когато на такива полуумни (30 точки от 100) служители ще бъдат поверени бойни постове на корабите на най-голямата флота в света с арсенал, способен да унищожи цялата планета?

Йордан Халачев

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.