Юристи абсурдисти

https://svobodnoslovo.eu/komentar/yuristi-absurdisti/20408 SvobodnoSlovo.eu
Юристи абсурдисти

Абсурдите в управляващата партия покориха нов връх. Юристи на ГЕРБ заявили пред един проправителствен вестник, че президентът Радев "давал основание" да се започне процедура по импийчмънт срещу него, но моментът не бил подходящ, защото през годината имало два пъти избори. Имената им не се споменават съвсем резонно, вероятно защото биха станали за посмешище пред цяла България. Според въпросните анонимни титани на правната мисъл, Радев заемал становища, които били "против националния интерес" и застрашавали "националната сигурност". Конкретният повод е призивът му България да се въздържи от подкрепа на "проевропейската позиция", с която други държави в ЕС и САЩ легитимират самозванеца Хуан Гуайдо за временен държавен глава на Венецуела.

Импийчмънт звучи наистина като майтап, ако това са професионалните аргументи на експертните колоси около Цецка Цачева и Данаил Кирилов, най-добре да закриваме юридическия факултет и правото въобще. Залитанията, че президентът ни "тласкал към Евразийския съюз", понеже призовал да стоим неутрални, са толкова смехотворни, че няма смисъл да ги обсъждаме. Същата позиция впрочем зае и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. И няма как да бъде другояче, защото световната общност е изработила и официализирала международното право, където има понятия като "суверенитет" и "ненамеса във вътрешните работи". И според които президентът се избира от народа на съответната държава, а не се назначава от други страни. Погазването на тези правила, на което сме свидетели, представлява обикновен слугинаж в полза на чужди интереси. Трябва да си изключително дебелокож, за да не го признаеш. Впрочем друг един титан на ГЕРБ - дежурният матросовец Тома Биков, бе безкрайно откровен по една телевизия: "С позицията си за Венецуела ние връщаме жест, а ценностите са друг въпрос!" И спазването на законите, бихме добавили.

С този малоумен акт самовлюбената "международна общност" създава опасен прецедент. Защото е близко до ума, че моделът на преврата, който легитимират, утре ще стане всеобщ. Ако вече не е станал... И ще е доста забавно, ако примерно любимият им Путин реши да признае лидера на "жълтите жилетки" за президент на Франция, или си хареса друг за президент на Украйна, като не признае изборите... Такъв тотален произвол и хаос може да настъпи, щом правото на силата решава кое е правилно и кое не.

автор: Валентин Георгиев

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.