ЗАЩО МЪЖЕТЕ УМИРАТ ПО-РАНО ОТ ЖЕНИТЕ?

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/zashto-mazhete-umirat-po-rano-ot-zhenite/121361 SvobodnoSlovo.eu
ЗАЩО МЪЖЕТЕ УМИРАТ ПО-РАНО ОТ ЖЕНИТЕ?

 

Общоизвестно е, че жените живеят по-дълго от мъжете, статистически факт, който изглежда никой никога не цитира като доказателство за системна несправедливост. Никога не сте чували, че причината жените да живеят по-дълго от мъжете е, че живеем в токсичен матриархат, който несправедливо облагодетелства мацките и поставя в неравностойно положение момчетата.
По света жените живеят по-дълго от мъжете средно със седем години. Според доклад от 2001 г. единствените пет страни на Земята, в които мъжете надживяват жените, са тези с откритите тоалетни, които наричаме Афганистан, Непал, Папуа Нова Гвинея, Намибия и Зимбабве. Но доклад от 2017 г. казва, че няма друга страна на планетата, където мъжете да надживеят жените.
Това не винаги е било така.
Според данни от развитите страни, мъжете са живели по-дълго от жените от 1800 г., до 1890 г. От тогава е предимство, което жените поддържат постоянно. Предполага се, че жените са по-уязвими към инфекциозни заболявания от мъжете, но след като мъжете - учени поеха контрола над микробите и победиха тези досадни същества, жените започнаха да живеят по-дълго от мъжете.
Жените никога не са благодарили на мъжете за това.
Използват се много причини, за да се обясни съвременната разлика в смъртността между половете - някои генетични, други поведенчески и трети културни. Ако сте склонни да разглеждате поведението и културата като просто проява на лична и групова генетика, то всичко е генетика. Въпреки че може да има силен аргумент за това, че мъжете имат определени генетични предимства, които са ги накарали да изобретят почти всичко ценно, което хората някога са изобретили. Тъжният факт е, че мъжете са по-биологични за еднократна употреба от жените. Докато някой самотен мъжки гений не изобрети и усъвършенства изкуствена утроба, ще остане факт, че един образован мъж и 100 плодовити жени могат да населят света много по-лесно, отколкото 100 образовани мъже и една плодовита жена.

Генетичните причини, поради които жените живеят по-дълго от мъжете:

Женските фетуси (плодове) са статистически по-склонни да оцелеят в утробата, отколкото мъжките фетуси.
Момчетата са по-склонни към нарушения в развитието си, отколкото момичетата.
По-големите животни обикновено имат по-кратък живот от по-дребните животни от същия вид. Въпреки милионите неприлично дебели жени, мъжете средно са по-едри от жените.
Мъжете са много по-склонни от жените да умрат от сърдечни заболявания, което може да се обясни отчасти с факта, че тестостеронът отслабва сърдечните мускули и може да причини образуването на артериални плаки, докато естрогенът служи като буфер срещу сърдечно-съдови заболявания.
Y хромозомата е по-склонна към мутация от X хромозомата (жените са XX, а мъжете са XY), което може да направи мъжете по-уязвими към редица заболявания.
Предните дялове на мозъка на момичетата и младите жени се развиват по-бързо от тези на момчетата и младите мъже. Фронталните лобове са свързани с преценката и претеглянето на последствията от действията, което може да обясни по-високата честота на безразсъдно и агресивно поведение сред момчетата и младите мъже.
Доказано е, че жените имат по-силен имунен отговор и способността да произвеждат повече антитела от мъжете.
Средно мъжете се държат по-агресивно от жените, което може да обясни защо умират по-млади:
Мъжете са много по-склонни от жените да избягват лекари, да се хранят нездравословно и да оставят психичните проблеми да не бъдат лекувани.
В сравнение с жените, мъжете са по-склонни да пушат, да пият и да злоупотребяват с наркотици.
Мъжете също така са по-склонни от жените да участват в опасни действия като безразсъдно шофиране, извършване на убийство, или самоубийство и рискуване на живота и тялото, само за да докажат своята мъжка същност.

Широко разпространените културни норми също водят мъжете до по-ранен гроб от жените:

Въпреки изключително глупавото твърдение че „жените винаги са били основните жертви на войната“, установено е, че „жените представляват само 1 процент от смъртните случая“. През цялата история и навсякъде по Земята мъжете са били основните бойци и са понесли най-тежките човешки жертви по време на война. От мъжете и почти никога от жените се очаква да се бият и да умират във война.
Мъжете също съставляват огромното мнозинство от тези, които умират от смъртни случаи, свързани с работата: към 2014 г. жените представляват само 8% от смъртните случаи на работното място.
В сравнение с мъжете, жените имат по-широки и по-интимни социални контакти, така че когато жените се провалят, те имат много по-голям набор от възглавници за меко преземяване, за да се подготвят, отколкото мъжете.
Според проучване от 2012 г. „мъжете получават средно 63% по-дълги присъди от жените“, когато са осъдени за едни и същи престъпления и е „два пъти по-вероятно да избегнат затвора, ако бъдат осъдени“, отколкото мъжете.
Може би в резултат на социалните норми, които са в полза на жените по света, мъжете се самоубиват много по-често от жените.
И все пак, въпреки всичко това, момчетата са научени още от раждането си, че имат несправедливи привилегии в сравнение с момичетата.
Колко мъже се трудят до смърт, докато неблагодарните им жени се кикотят зад тях? Колко още хора трябва да търпят жените им да ги хулят?
Това напомня за един виц, който не престава да бъде мрачно смешен:
Въпрос: Защо мъжете умират десет години по-рано от жените?
Отговор: Защото го искат.
Мъжете живеят в свят, за който всички настояват, че е „патриархат“, но след това ги товарят до смърт, докато техните жени ги унижават и отнемат плодовете на труда им веднага щом умрат.
Повече от всяка друга причина - или може би в резултат на всички останали причини взети заедно - мъжете умират по-млади от жените, защото го искат.

ЗА ТОВА – ЖЕНИ, ПАЗЕТЕ МЪЖЕТЕ СИ, ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ ОЩЕ ПО-ДЪЛГО!

Светослав Атаджанов

3 Коментара

Мечо Пух

преди 3 седмици

Това са пълни глупости! Истината е- че на “системата” не й трябват мъже! Защото може да се обърнете, по-физически силните- срещу нея! Системата ви трепе! Не са ви виновни жените! Но вие избрахте да се скопите- доброволно. И не ме питайте за доказателства- няма да ми стигне седмица да ви ги извадя! Сами си го направихте! “Мъжкари”- епилирани с маникюр.

Коментирай

bat_petjo

преди 2 седмици

Напълно съм съгласен с автора на статията. Най-древната професия никога не е била проститутката, съпругата е била. Съпругата е професия и тя е МНОГО по-древна от тази на проститутката. Обичам жените, да са ни живи и здрави, но такива са фактите. Това, обаче, е само едно от нещата , за които трябва да си отворим очите, даже не е от най-важните.

Коментирай

Жената без която няма рай

преди 2 седмици

Жената по-красива и от най. Жената, която знае само Дай.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.