ДИРЕКТИВА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ГЪШИ МОЗЪК В НЕРЕГИСТРИРАНИ СУБЕКТИ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/direktiva-za-otglezhdane-na-gashi-mozak-v-neregistrirani-subekti/21325 SvobodnoSlovo.eu
ДИРЕКТИВА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ГЪШИ МОЗЪК В НЕРЕГИСТРИРАНИ СУБЕКТИ

Брюкселските чиновнически зелки - неизбирани от никого - за да си оправдаят огромните заплати  и НИЩОПОЛЕЗНОПРАВЕНЕТО - всекидневно насътворяват купища - в преобладаващата си част граничещи с абсурд и откровена кретения- "директиви" и разпоредби. Нарицателен пример за което е прочутата ДИРЕКТИВА ЗА КРАСТАВИЦАТА - въвеждаща  на цели четири страници норми за качество по отношение на салатните краставици: те трябвало да имат свеж външен вид и ПРАВИЛНА ФОРМА - ДА НЕ СА ИЗКРИВЕНИ ПОВЕЧЕ ОТ РАЗРЕШЕНОТО!

И  мигом нашите тук овластени малоумни и  раболепни подлизурки,нагаждачи,подмазвачи и ласкатели - се втурват скорострелно да изпълнят точ в точ разпоредбите на НАЧАЛНИЦИТЕ - да не им изстинат топлите местенца внезапно.

Тия дни се пръкна поредната простотия:

Някой си д-р Дамян Илиев от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

изкукуригал(в двете значения на думата):

"...председателят на агенцията по храните д-р Дамян Илиев предложи да се криминализира отглеждането на птици в нерегистрирани обекти. Това предложение може да се отнася до хората от селата, които отглеждат птици в дворовете си."

Направо не е за вярване - сякаш чета разказа "Гъските" - за новия кмет Коста Лалчов-Кендата и НЕЛЕПИТЕ МУ РАЗПОРЕДБИ И ЗАПОВЕДИ,ПРЕДИЗВИКВАЩИ ЕДИНСТВЕНО КОНФУЗНИ СИТУАЦИИ - от великия български хуморист Чудомир:

........................................................

"Още първата неделя излезе заповед населението да се движело от дясната страна на улиците. Ха сега де!

...........................................................

Несвикнали още с вървенето вдясно, издаде друга заповед проклетникът — всяка неделя населението от Голо бърдо да ходело на баня. Ха сега де!

..................................................................

Конституция трябва да има в Голо бърдо, викал, ред трябва да се въдвори! Какви са, викал, тия гъски, гъсоци и дребни поколения, по цял ден из Димова поляна да врякат и крякат и да мърсят хигиената на селото. Да се съобщи с барабана да ги приберат из курниците и дворовете, че всичките ще ги арестувам до крак и ще глобя стопаните им.

...........................................................

Разтичал се, развикал се, дигнал полската стража, дошъл писарят, дядо Лулчо, подкарали ги към общината, ама нали дива гъша природа — едно насам бяга, друго натам, а като префучало през тях Чолпанкиното куче, някои се разхвърчали и се писали безследно изчезнали.

Както и да е, останалите закарали в общинския двор, турил кметът катанеца на вратата и си отишъл важен-важен в къщи. Не се минало много, че като се разкрякала оная ми ти гъша вяра, като се развикала: па, па, па… Бря — цял женски конгрес!

Минало пладня и превалило, почнало да се мръква, а кметът хем се инати и ги не пуща, хем не знае какво да прави с тях. Нито някой ги подирва, за да го глоби, нито пък знае кои на кого са. Върти се той из двора, мисли, крои, а те крякат ли, крякат и не спазват дисциплината и чинопочитанието.По едно време дошъл дядо Лулчо и почнал да го придумва:

— Кмете, рекъл, такованка… Тая работа, мъчна работа. Нито в списъци ги имаме записани, нито пък, да речем, са кози или овце, та по белега на ушите им да знаем на кого са, нито пък стопани се явяват. Да вземе да ги пуснем, рекъл, че ще ги хване някоя пипка, та да изпукат до една, или някоя лисица нощес ще се промъкне, та ще стане една, дето не е за разправяне.

Коста Кендата мълчал, дърпал мустак, мълчал и се чешел зад ушите, най-после казал:

— Прав си, рекъл, дядо Лулчо, ама да ги пуснем тъй без нищо, ще бие в очи и ще ни се смеят и малките гъшета, ами… аз ще замина за лозето, а ти виж да отковеш една-две дъски от оградата, та да се измъкнат сами уж и да се пръждосват, дано ги пипката изтръшка.

......................................................

Заминал кметът за лозето, отпрал дядо Лулчо две дъски, те се изнизали по две, по две като пансионерки и потънали из кривите улици."

................................................

(Чудомир - "Гъските")

 

Та такива ми ти работи по нашенско-

наредби,разпоредби,заповеди и закони всякакви-

от тъпи по-тъпи - та направо кретенски!

 

И в резултат-

произшествия куриозни,абсурдни и смешни-

ама не ни е много до смях!

 

И ще се чудят и маят местните послушковци

как да се измъкнат от задънения двор на собствената си глупост -

докато не открият двете дъски,които им хлопат!

НИКОЛАЙ РИЗОВ

 

(https://chitanka.info/text/14546-gyskite)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.