МЕЖДУ СЦИЛА И ХАРИБДА

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/mezhdu-scila-i-haribda/21009 SvobodnoSlovo.eu
МЕЖДУ СЦИЛА И ХАРИБДА

САЩ щели да изпращат самолетоносач в Черно море като отговор на действията на Русия в Керченския пролив .  Държавният департамент не е отрекъл информацията. Която е много по-тревожна от промените в климата и мигрантската вълна. Защото ние, българите, както винаги през последните тринадесет века, сме между шамарите.

В България са разположени американски военни бази. Не български – американски! С американски военни и техника. Тези дни Атлантическият съвет на България /НПО от бивши военни  и гравитиращи около политиката – с учредители д-р Антоний Гълъбов, Атанас Славов, ген. Съби Събев, Методи Андреев и Александър Йорданов/ заяви направо, че трябва да купим цяла ескадрила военни самолети и то американски Ф-16.  Явно НПО-то знае много добре каква военна техника ни трябва, за разлика от действащите военни. Интересно. Защото НАТО може само да препоръча. Но не и да ни разпореди. От друга страна, постоянните визити на управляващите в САЩ навеждат на мисълта, че се водят някакви преговори.

Важното е, каква ще бъде позицията на България при евентуален конфликт в Черно море между Русия и САЩ. Вероятността да се стигне дотам е малка, но международното положение е достатъчно напрегнато, за да не се изключи напълно тази възможност.

С американските бази на наша територия, ставаме удобна мишена. Ама много удобна при сегашното състояние на армията ни. Като знаем, че дори не сме поръчали старите самолети, на които разчитаме да ни защитават, а военната техника освен за паради, надали е годна за нещо друго. За надуваемите лодки и крайбрежни катери, представляващи нещо като морски флот, дори е смешно да се коментира.

Та каква ще бъде позицията на България – с Русия или против Русия, със САЩ или против САЩ. Безспорно е, че управляващите от ГЕРБ са в поза партер пред американските си поддръжници и благодетели и съгласуват всичко с тях.  Като за да запазят благоволението им, са готови да продадат държавата с все българи в нея. Все пак да си спомним как  преди години видни „демократи“ разрешиха американски самолети да минат през нашето небе, за да бомбардират съседна Сърбия и да избиват мирното население с обеднен уран.

Вече е късно да изберем неутралитет. От момента, в който разрешихме военната ни техника да бъде унищожена, заедно с ракетите СС-23, за да получат потупване по главата новите политици от господарите си, от момента, в който съкратихме армията, от момента, в който без война разрешихме чужди военни бази да се установят на българска земя, ние вече не сме суверенна държава. Късно е да изберем неутралитета.

Колкото е по-сложна международната обстановка, толкова по-важно е какви политици ще управляват България. Защото от продажниците, които продадоха и предадоха Родината ни, не можем да очакваме защита и адекватна позиция. Те ще искат само да запазят властта си – на всяка цена, без значение, че цената ще я плаща България. Въвличат ни в нещо, което българският народ никога няма да приеме. А сме неподготвени и слаби.

И когато управлението на една държава е слабо, тя става лесна плячка. Още повече, когато не може да се защити.

Елена Гунчева

  • Между Сцила и Харибда е идиом, идващ от гръцката митология и означаващ "да избереш между две злини".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.