РЕДОВЕ ОТ РЕГИСТЪРА НА МИЗЕРИЯТА

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/redove-ot-registara-na-mizeriyata/20146 SvobodnoSlovo.eu
РЕДОВЕ ОТ РЕГИСТЪРА НА МИЗЕРИЯТА

""Реформата" на НАП за касовите апарати срина сървърите ѝ", пише в заглавие на първата си страница вестник "Сега”. Изданието обяснява, че натоварване с над 240 хил. заявки от новите касови апарати за отчитане в реално време на извършени продажби е причина системата на НАП да блокират за няколко часа.

Според Агенцията сривът е бил между 13.30 и 15.40 часа във вторник, но според търговци е продължил повече от 6 часа, както и в сряда.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров посочва като причина за срива това, че сървърите са били "бомбардирани" с изключително голям обем заявки. Експерти обаче припомнят, че ситуацията би трябвало да е напълно нормална, допълва "Сега".

"Цените на горивата отново тръгнаха нагоре", съобщава вестник "Дума". Поскъпването на различните видове бензин и дизел само за месец е от 11 до 15 ст. на литър, а тенденцията е цената да върви нагоре. Средната цена, на която в момента се продава масовият бензин А-95,е 2,08 лв. за литър. Повишението за малко над месец e с 11 ст. на литър или с 5,58 %. Цената, на която се продава в момента обикновеният дизел, е средно 2,28 лв. За месец той е поскъпнал с 11 ст. на литър, което е повишение с 5,07 %, посочва "Дума".

"Инвалидните пенсии за общо заболяване са нараснали два пъти и половина за 18 години". Това сочат данните на Националния осигурителен институт, цитирани от "Монитор". През 2000 г. право на такава пенсия за имали над 177 хил. българи. Само за 14 години хората, които я получават, са станали 390 хиляди, а през 2018 г. броят им вече е скочил на над 457 хиляди. Основните причини за увеличението на инвалидните пенсии били вдигането на пенсионната възраст и безработицата, което карало хората да търсят по-лесен начин за пенсиониране чрез освидетелстване от ТЕЛК, се посочва в анализ на Осигурителния институт, представен от "Монитор".

За "драстичен ръст на децата бандити" съобщава вестник "24 часа". Всекидневникът се позовава на данни на МВР за престъпността през 2018 година, които показват, че расте броят на регистрираните за хулигански прояви, кражби и наркоразпространение деца под 14 години. През миналата година полицията е задържала за престъпления над 4 200 непълнолетни от 14 до 17 години, посочва "24 часа". Вестникът допълва, че според полицията причината за негативната статистика са подменените морални ценности и социалните проблеми в обществото.

"1000 лева глоба за палатка върху дюни", информира вестник "Труд". С промените в Закона за черноморското крайбрежие, които бяха приети на първо четене от икономическата комисия в парламента, се предвиждат глоби от 500 до 1000 лева за туристи, които са поставили хавлия, чадър или палатка на пясъчни дюни край морето. От 1000 до 3000 лева пък е планираната санкция за нарушител, който бъде хванат да паркира кола, каравана или ремарке върху дюни, уточнява "Труд".

Източник: БНР

Любо Кольовски

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.