Съществува ли изобщо план за Украйна?

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/sashtestvuva-li-izobshto-plan-za-ukrayna/141879 SvobodnoSlovo.eu
Съществува ли изобщо план за Украйна?

 

От „Телеграм” канала на Sensei

Поговорката гласи: „Пилците се броят на есен“. Есента дойде. Специалната военна операция продължава вече три години и е редно да се зададат въпроси за резултатите. Но да се оперира само с факти, а не с призив „Удари с ядрено оръжие“.

Да се започнем с името. Може би първоначално СВО е едновременно успешно и навременно обозначение на военен конфликт. Всеки военен конфликт може да го наречете както искате - И "аншлус", и "оказване на помощ на братския народ", и "борба с тероризма". Но това няма да рече, че конфликтът не е военен. И всяка война, дори ограничена, дори гражданска, както и "победоносна", "освободителна" или "прокси война", се развива според законите на войната, независимо дали го искате или не.

Терминът "прокси война" - класическа дефиниция, дадена от американския политолог Карл Дойч през 1964 г. - е международен конфликт между две държави, които се опитват да постигнат собствените си цели чрез военни действия, които се провеждат на чужда територия и използват ресурсите на трета страна, под прикритието на разрешаване на вътрешния конфликт в тази трета страна. Точно това се случва днес в Украйна. Но двете страни в конфликта - в случая Русия и Украйна, които исторически доскоро са били една държава - постоянно сравняват тази война с Великата отечествена война. Ясно е, че това сравнение е по-удобно за пропагандистите и тук всяка страна преследва своите цели. Все пак могат да се проследят някои паралели.

От една страна, украинското правителство, опитвайки се да оправдае идеологията на нацизма, превърнала се днес в политическа доктрина на Украйна, стига до точката на абсурда. Въпреки факта, че в страната всъщност се е установил диктаторски режим с потискане на всякакви демократични свободи, най-дивото социално неравенство и пълното унищожаване на част от населението, украинското ръководство за пропагандните си цели нарича Русия фашистка държава. Терминът „рашисти“ се наложи твърдо във всички украински медии. В същото време украинските военни се кичат с атрибутите на Третия райх, на военната техника на украинските въоръжени сили периодично се появяват фашистки кръстове и други знаци на хитлеристкия Вермахт. Абсурд, ще кажете? Може би, но тази настойка работи и то много добре.

Защо?

Зашото компонент на всяка война е информационната война. Това по същество е война на идеологии. Украинската идеология възникна на основата на яростния национализъм и днес се формира като смесица от нацизма с неговите расови изцепки, с идеята на „възраждането” на новата украинска нация и бясната русофобия, като продължение на антикомунизма и социалдарвинизма. Като цяло, накратко, Украйна е „анти-Русия“.

Но идеологията на Русия по отношение на Украйна въобще не е ясна. На какво се базира? Има две явно противоречащи си линии, които се развиват от руските пропагандисти паралелно и едновременно. От една страна украинците са „братски народ”, от друга страна са фашисти, които трябва да бъдат унищожени. При това всички. И тези, които не могат да бъдат унищожени, ще бъдат победени в техните права. Спомнете си за „второразрядната нация“ и други подобни изявления на различни руски фигури, изречени не някъде в интернет, а в платформите на много уважавани руски медии.

И какво? Понесоха ли някакви наказания в съответствие с руското законодателство между другото онези, които изказваха тези по същество фашистки лозунги? Не, не са го носили. Но Игор Стрелков-Гиркин, който си позволи да критикува някои от действията на правителствени служители в интернет, беше осъден и излежава истинска присъда в колония. И това е факт.

Друго сравнение с Великата отечествена война. През третата година от тази война, а именно през 1944 г., съветските войски напълно освобождават окупираната територия на СССР и навлизат в Европа. Резултатите от третата година на SVO, уви, дори не могат да се доближат до това. И няма нужда да изброявам сега причините, явни и скрити, фактът си остава факт. Може би, най-важната причина е липсата на ясна и проста идеология. За какво са във война с Украйна? 

Отговарят ли подобаващо на САЩ и НАТО? Защо тогава безпилотните самолети на НАТО летят в руското въздушно пространство и координират действията на украинските ракети и БПЛА, които извършват атаки срещу руски военни и граждански цели, заводи и друга инфраструктура? Първо беше Крим, след това Белгород, Курск, Воронеж, а вече и Москва, Санкт Петербург и други руски градове. А историите за митичните „червени линии“ вече са направо комични и са подходящи само за деца в предучилищна възраст.

Войната ли се води, за да се защити Русия от война? И къде е тази защита? Първо имаше терористични атаки с дронове, след това полетяха ракети, а след това войските на Украйна нахлуха на руска територия. И това все още ли не е война? Все още СВО ли е? До кога с това словоблудство?

И дори не вече не са обсъждат такива цели на СВО като денацификация и демилитаризация, озвучени от върха. Украйна е милитаризирана до краен предел, населението непрекъснато се настройва и зомбира от антируска пропаганда.

Очевидно, осъзнавайки липсата на ясна идеология и съответствие на СВО с поставените цели и задачи, от време на време най-популярните и уважавани руски медии започват отново да нагнетяват тезата за използването на ядрено оръжие в тази война . И не към Вашингтон или Берлин, а към Киев, Одеса и други уж руски градове? Извинете, но защо не в района на Курск тогава, с евакуирано вече руско население и десетки хиляди вражески военни? Или неграмотните политици, които прокламират подобни тези, не знаят какви ще са последствията от използването на тактическо ядрено оръжие на съседна територия? Чернобил не ги ли научи на нещо? Тогава, през 1986 г., повече от 200 хиляди км² територия са изложени на радиоактивно замърсяване. И не само Брянската област на Русия пострада. Радиацията дори засегна региони, далеч от мястото на аварията, като Ленинградска област, Мордовия и Чувашия - там паднаха радиоактивни валежи. По-голямата част от стронция и плутония са паднали в рамките на 100 км от Чернобил, тъй като се съдържат предимно в по-едри частици. Йодът и цезият се разпространяват в по-широка област. Трябва ли да разбираме по този начин лозунга „можем да го повторим“?

Във всяка война трябва да работят не само ракети, самолети, танкове, артилерия и други компоненти за решаване на политически проблеми с „други“ средства. Трябва да работи и разузнаването – на всички нива: фронтово, разузнавателно, стратегическо, каквото и да е! Въоръжените сили на Украйна постоянно получават различни разузнавателни данни – от спътници на НАТО до своите агенти в Русия. Къде има подобна работа във въоръжените сили на Руската федерация? Разбираемо е, че обикновените хора не могат да видят работата на разузнаването, но по някаква причина, се вижда само работата на украинското разузнаване! И явно, че ще продължа да го виждаме... 

Освен това украинските власти открито изразяват целите си - атака срещу Кримския мост и терористични атаки в различни руски градове и дори атаки срещу ядрени съоръжения! Какво друго да се очаква? Саботаж с отравяне на водоеми? Експлозия на „мръсна бомба“ над в Москва? Украинските официални лица, като се започне от Зеленски, вече показаха, че всяко от най-идиотските им изказвания може да стане реалност. Те не говорят за никакви червени линии, те веднага превръщат въображаемите си линии в траектории на ракетни удари.

Трябва да има една стратегическа линия – това е линията на истината. Плановете трябва да се изпълняват, но преди това те трябва да съществуват. Вече трета година не се разбира – какъв е планът на Русия днес? Да унищожи Украйна? Да я превърне в ядрена пепел? Или е достатъчно да се смени режима? Или да превърнат част от страната в санитарна зона? И по каква точно линия? Или просто да денацифицират населението? И какво от тов?а И как да се денацифицира? Със заплахи за използване на ядрени оръжия? Защита на Русия от НАТО? Как? Дълбока загриженост на Министерството на външните работи? Премахване на фашизма? Как? Със задочно осъждане на фашисти?

Три години неясен политически език са вече твърде много. Време е да се поучите от грешките. Все пак учебната година вече започна. Изглежда, само за децата...

1 Коментара

darkaveng

1 week before

Сенсей, казваш! Не, не сме го чували! А идиоти, подобно на този "диванен военен гуру", дал господ! А дали не е обявен за нежелан елемент в Русия? Пфу, пораженци ниедни! Анадънму?👹👹👹

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.