Задачка - закачка за нешарани

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/zadachka-zakachka-za-nesharani/53240 SvobodnoSlovo.eu
Задачка - закачка за нешарани

Ако си купиш от САЩ военни самолети и решиш да ги изнесеш после за трета страна това може да се случи само с изрично разрешение на производителя.

Ако Германия си купи от Швейцария военна техника и боеприпаси може да ги изнесе в трета страна само с изричното разрешение на Швейцария - т.е. на производителя.

Това е така и се отнася за всички видове въоръжение и стоки с двойна употреба. Произтича от множество международни договори и решения на ООН, нормативно е уредено, и тези задължения не касаят само страните в ЕС или НАТО, а се прилагат за всички останали страни в света.

Та в тази връзка като някои страни изнасят оръжие руско производство за Украйна дали са получили съгласие от Русия за това?

А като ние изнасяме оръжие за Полша или Румъния тя полискала ли е разрешение от нас да го изнесе в Украйна?

Все едни такива въпроси ми се въртят в главата, като слушам как някакви хора ми говорят за върховенство на закона и правова държава. Може би защото вече съм прекалено стар и боравя с архаични понятия и си мисля, че върховенството на закона е обезпечаване на неговото спазване, а правовата държава е такава, която да има и прилага законови санкции спрямо всяко нарушение на законите.

Daniel Bojilov

3 Коментара

ИвайлоК

преди 1 година

Много точно казано. Но малко "утопично" и много "грешно" в кавички - защото авторът казва: "...правовата държава е такава, която да има и прилага законови санкции спрямо всяко нарушение на законите." Но България не е просто НЕ-държава! Тя не е и колония! Тя е ТЕРИТОРИЯ. А на територията не важат никакви закони, принципи и правни основания. И авторът знае за какво говори.

Коментирай

Дани

преди 1 година

Изводът се налага от само себе си. България НЕ е правова държава.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.