Д-р Мирослав Ненков: Група кърлежи смуче здравната система, трябва огън и меч

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/d-r-miroslav-nenkov-grupa-karlezhi-smuche-zdravnata-sistema-tryabva-ogan-i-mech/5202 SvobodnoSlovo.eu
Д-р Мирослав Ненков: Група кърлежи смуче здравната система, трябва огън и меч

Здравната система не може да се измъкне от общия морален срив на нашето общество. Тя е яхната от една група кърлежи, които единствено се стремят към финансово облагодетелстване. С демократични методи не може да се преборим с тези кърлежи, трябват огън и меч. Това заяви Мирослав Ненков, бивш здравен министър.

Това, което се случи във Враца (смъртта на младата жена – бел. ред.) е системен проблем. Тук става дума за липса на организация във врачанската болница. И отговорност за това носи главата на здравното заведение. От разбърканото и неподредено нещо има полза само този, който лови риба в мътна вода. Всички губят, освен тези няколко кърлежа, които пият от здравната система. Това, което се случи във Враца, не е продукт, от който да се правят изводи, а продукт как да се прикриват такива неща, коментира Ненков пред Нова телевизия.

По думите му у нас има един феномен – с прехвърлянето на отговорността на лекарите за нашето здраве, затова няма как да се провежда личната профилактика. За това недоверие, което имат пациентите към лекарите обаче, виновни са и самите те.

Покрай пандемията това отношение не се е променило. Нещо не е както трябва и вина за това носим ние – лекарите, Българският лекарски съюз. Здравето е най-ценното нещо, но ние не сме научени да се грижим за нашето здраве. А за да се промени този поглед, трябва да има институционална активност. За здравето трябва да разберем, че ние лично носим отговорност, подчерта Мирослав Ненков.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.