Елена Йончева: Ако ЕК не си свърши работата за върховенството на закона, ще я съдим

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/elena-yoncheva-ako-ek-ne-si-svarshi-rabotata-za-varhovenstvoto-na-zakona-shte-ya-sadim/7533 SvobodnoSlovo.eu
Елена Йончева: Ако ЕК не си свърши работата за върховенството на закона, ще я съдим

Иван Гешев каза, че ще изпрати допълнителна информация за разследването за кюлчетата и за Барселонагейт. Той каза, че има наблюдаващи прокурори, които се занимават с делата. Това каза пред Телевизия Евроком евродепутатът Елена Йончева.

Повод за коментара и е преминалото посещение на мониторинговата група от комисията ЛИБЕ в Европейския парламент.

Появи се платена информация, че разследването в Испания е прекратено. Веднага се свързах с главния прокурор на Испания, който веднага ми отговори, че разследването не е прекратено, а прехвърлено към българската прокуратура, допълни Йончева.

Имаме българска прокуратура и специалисти, които могат да направят това разследване, категорична бе тя.

„На срещата с Емил Кошлуков затвърдиха мнението си, че България е извън всякаква класация за свобода на медиите. Кошлуков изрази съмнение в точността на индекса за свобода на медиите на „Репортери без граници“ за България. Аз напомних, че има доклад на Съвета на Европа, годишния доклад на Европейската комисия, който казва, че в България състоянието е катастрофално с медиите“, обяви Йончева.

„В началото на тази година докладите на ЕК за върховенството на закона ще бъдат свързани с европейските средства за дадена държава. Това ще бъде аларма за вземане на мерки, за да не се спира финансирането. В момента обсъждаме, ако Комисията не започне да си върши работата, ще започнем съдебна процедура“, категорична бе тя.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.