ЕС ВЕЧЕ ИЗВАДИ И ТОЯГАТА

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/es-veche-izvadi-i-toyagata/20671 SvobodnoSlovo.eu
ЕС ВЕЧЕ ИЗВАДИ И ТОЯГАТА

Интересна новина се промъкна тези дни в медиите – в Европейския Парламент се внася проект на Европейската Комисия да се спират парите от еврофондовете за държави, където не се зачита върховенството на закона, за държави, които се месят в работата на съдебната система и не се борят успешно с измамите и корупцията. А сега познайте къде ще се класира България по тези показатели?

Предлаганият механизъм за спиране на еврофондовете за такива държави или управление на средствата не от държавите, а от ЕС, може пряко да засегне и България. Механизмът на практика ще замени мониторинга, учреден през 2006 година от ЕК за България. Пряк ефект на подобрение след многото негативни доклади не се видя и на Брюксел му писна от наставления и забележки. Последният доклад, разписан от страдащият от ишиас Юнкер на практика е като махане с ръка „тези са неспасяеми” и препоръчва снемането на мониторинга. Но дали това означава, че ни приемат, че сме изпълнили всички критерии и препоръки? Явно не. Просто вместо моркова, са извадили тоягата.

Пределно ясно е, че корупцията и измамите с евросредства в България се увеличават, като не се правят дори бегли опити за реално справяне с проблема. Потресът на правото и неговите предшественици натвориха правни чудеса, които са по-скоро уникати в учебниците по право и наръчниците как не трябва да се прави един закон, отколкото работещи норми срещу корупцията. Дори извадиха общинските съветници от закона, задължаващ ги да декларират конфликт на интереси и имуществено състояние. А и какво да очакваме – гарван гарвану око не вади.

За независимостта на съдебната власт е видно отвсякъде. Както и на прокуратурата. А делата в Страсбург, които завършват с осъдителни за България решения, са прекалено много за една европейска държава. И видно от последните арести, ще продължават

И тъй като явно от дума не разбираме, ще се стигне и до рестрикции. Лишаването на страната ни от парите от еврофондовете директно ще се отрази върху стандарта на живот – не че хората вече няма да получават пари по европрограми, те и досега получаваха трохи, но управляващите, като няма как да крадат от парите от ЕС, отново ще насочат цялото си крадливо внимание към материала и ще ни обложат с по-високи данъци, такси, каквото им измисли крадливата им душичка, за да си наваксат с приходите.

Без съмнение ЕС смята да използва тази санкция и срещу неудобните държави като Унгария и Полша, тоест ще им прибира вноските за членство в съюзи и няма да им дава пари за програми и проекти или ще си ги управлява сама. Интересно....

Затова и смятам, че наближаващите избори за Европарламента са много важни – кого ще изпратим, какви решения ще отстояват нашите депутати там. Дали ще са привърженици на мултикултурализма или на Европа на нациите, дали ще искат влизане на България в еврозоната или не, дали ще искат налагането на джендър-идеологиите като Истанбулската конвенция или ще са против, дали ще настояват за повече национален суверинитет или обратно – върховенство на ЕС. Това са важни въпроси, които трябва да задаваме на кандидатите.

И може би още някои въпроси – българи ли сте? С български имена ли сте? Какво сте направили досега, ако сте били в политиката? Как бихте гласували например за такова решение? На колко време ще се отчитате за дейността си? И основният въпрос – когато отидете в Европарламента, кое ще бъде за вас на първо място – Европейският съюз или България? Важен въпрос. Който не е само за парите. Въпреки че на практика там те решават всичко!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.