Евродепутати разтревожени след срещата с Гешев: Корупцията е отрова – разяжда обществото и е знак за лошо управление

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/evrodeputati-raztrevozheni-sled-sreshtata-s-geshev-korupciyata-e-otrova-razyazhda-obshtestvoto-i-e-znak-za-losho-upravlenie/7665 SvobodnoSlovo.eu
Евродепутати разтревожени след срещата с Гешев: Корупцията е отрова – разяжда обществото и е знак за лошо управление

Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми. Те не съществуват само в България. Корупцията е отрова, тя разяжда обществото. Тя е знак на лошо управление. Липсата на разследване на корупцията е лош сигнал. Това заяви по време на пресконференция на евродепутати от комисията по граждански свободи в България София ин'т Велд от „Обнови Европа“, председател на Мониторинговата група.

„Има поводи за притеснение, относно свободата на медиите в България. Във връзка със срещата с главния прокурор, не мисля, че получихме всички отговори, които търсехме. Повечето въпроси, които му зададохме, бяха за инерцията при знакови производства и забавеното правосъдие. Зададохме въпрос за конкретен случай - за снимката на предишния премиер, но главният прокурор не знае на каква фаза е разследването, а това не е нормално. Изразихме притеснение във връзка с правото на главния прокурор да прекратява производства, това е свръхправомощие. Тази ситуация е силно тревожна“, разясни тя по повод срещата с главния прокурор Иван Гешев.

„Корупцията и свободата на медиите са изключително важни за нас. Въпреки всчко ни се струва, че тук има прекалено много безнаказаност. Видяхме, че има много проблеми, но видяхме и решителността на българите, да се спазват с предизвикателствата. Видяхме решителни хора, готови да се справят с предизвикателствата и проблемите“, добави Велд.

„При посещението си се убедихме в нещо - разследванията и налагането на осъдителни присъди за нас е проблем в България. Дискриминацията, изключването и отношението към малцинствата също е голям проблем. Обсъдихме проблема с домашното насилие над жените. Настояваме за национално законодателство, което да отговаря за насилието над жените. Въпреки че тези проблеми са големи, съм окуражена, че се срещнах с хора, които са енергични да се справят с предизвикателствата, защото хората трябва да извършат промяната“, уверена е нидерландката.

Тя отбеляза, че разследващата журналистика и критичните медии са изключително важни за добро управление и справяне с корупцията: „Мисля, че вниманието към разследващата журналистика трябва да бъде по-голямо, а тя подкрепена. Тя заема много малък дял от медийния пазар в България. Важно е да има силна и ефективна прокуратура, но е важно да има и силна разслеващата журналистика, която да представя на хората проблемите с корупцията“.

„С тези въпроси ще се заемем в Европейския парламент и ще видим какво можем да направим, за да се подобри положението. Както ви казах има новосъздаден фонд, който да следи за ролята на рекламодателите, защото с парите от рекламата се постигат политически цели, кой да бъде подкрепен и кой не“, отбеляза нидерландката.

„Нашата роля е да подкрепим процеса на реформи и съзидателността в диалог с българските граждани“, добави тя.

„ЕП е тук, гледа, слуша и ви подкрепя. Понякога човек остава с усещането, че Европа отсъства и само слуша, но е тук. Искам да уверя, че ние ще продължим контакта си с вас“, увери Велд.

По-рано евродепутатите се срещнаха с главния прокурор Иван Гешев и заместниците му, както и с шефа на Българската национална телевизия.

Групата за наблюдение на комисията LIBE по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права (DRFMG) към Европейския парламент е на мисия в България и Словакия в периода 21-24.09.2021 г. Останалите участващи евродепутати са Елена Йончева (С&Д, България), Клеър Дейли (Левица, Ирландия), Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), Анализа Тардино (ИД, Италия), Патрик Яки (ЕКР, Полша), Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия).

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.