Митрофанова: Не искаме война. Всяка заредена пушка може или сама да гръмне, или някой идиот да натисне копчето

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/mitrofanova-ne-iskame-voyna-vsyaka-zaredena-pushka-mozhe-ili-sama-da-gramne-ili-nyakoy-idiot-da-natisne-kopcheto/5214 SvobodnoSlovo.eu
Митрофанова: Не искаме война. Всяка заредена пушка може или сама да гръмне, или някой идиот да натисне копчето

Русия не иска война. Това беше ясно заявено още в началото и на ниво президент, и на ниво министър на външните работи. Въпросът изобщо не е в Украйна. Става въпрос за колективната сигурност и гаранциите за това заради придвижването на НАТО на изток, непосредствено до нашите граници. Украйна се напомпва с летално оръжие. Всяка пушка, която се зарежда, може или сама да гръмне или някой идиот да натисне копчето…

,

Това заяви пред Българската национална телевизия посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Повод за коментара й е растящото напрежение между Запада и Русия и опасенията, че Москва може да нахлуе в Украйна. Кремъл отрича, но вече дни наред циркулират новини за военни учения и придвижване на войски и Европа, и близо до Украйна. Русия отрича да готви инвазия. Междувременно дипломатическите опити за излизане от конфликта удрят на камък.

Митрофанова изрази надежда, че преговорите да доведат до мирно уреждане на въпросите.

“Русия провежда учения на границите си, при това не точно на границите - някъде на сто и петдесет километра от границата. Това е Западния военен окръг, тези учения са провеждани и преди една година, и преди две години, в тези учения няма абсолютно нищо ново. Просто те се провеждат по това време защото ние се притесняваме. Притесняваме се от агресия от страна на Украйна и от страна на НАТО, тъй като, отново ще повторя, заредената пушка във всеки един момент може да гръмне. Тоест това в някаква степен, бих казала, е едно превантивно предупреждение за това, че агресивните действия ще получат съответния отпор”, посочи още руската посланичка.

Тя отрече в изказването на Путин за това, че Русия е ядрена държава, да има заплаха. По думите й това е припомняне, а Кремъл е принуден да се защити в момент, в който заявките на Украйна са за връщането на Крим, дори с военни усилия, а НАТО заема страната на Киев.

Митрофанова посочи още, че Украйна отказва да изпълнява Минските споразумения, а Русия вижда това като единствен път за нормализиране на ситуацията в региона.

“Това е единствения път! Това го казва и Макрон, и Германия, и Франция потвърждават, че Минските споразумения са единствения възможен път. И въпреки това заедно с Украйна и от страната на Съединените Щати чуваме, че да, споразуменията трябва да бъдат изпълнявани, но не по онези точки, които са определени там в тяхната последователност, а някак иначе, за сега не сме разбрали как”, посочи още руската посланичка.

Митрофанова посочи, че Русия не е нарушавала договорите за доставките на природен газ през годините, въпреки че отношенията са били трудни на периоди. Според Митрофанова обаче в момента Европа размахва санкциите срещу Русия по безпрецедентен начин.

“Единствено през 2009 година, когато Украйна спря доставките на газ за България, въпреки че тръбата беше пълна, за един кратък период, защото не беше съгласна с някакви цени. Иначе Русия винаги е била един сигурен доставчик на енергия. Но мога да кажа, че в руското общество не съществува единодушие по много въпроси за ситуацията днес и чуваме някои политици напълно категорично да заявяват, че не разбираме защо ние, след като сме в такъв конфликт с Украйна, в толкова напрегната ситуация, все още им доставяме газ, търгуваме с тях, доставяме им някаква продукция и така нататък - това трябва да бъде спряно. Смятам, да не дава Господ, че до това няма да се стигне, защото доставянето на газ в такива обеми в Европа, това освен друго е и социална отговорност. Прекрасно го разбираме това”, посочи още Митрофанова.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.