Наглост

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/naglost/5413 SvobodnoSlovo.eu
Наглост

България е държавата в ЕС с най-големи неравенства. През последните две години, откакто върлува коронавирусът, който удари жестоко икономиките, тази пропаст между бедни и богати у нас се задълбочи. И докато кризата напълно лиши някои от доходи, се оказва, че всеки месец у нас се пръквал по един нов милионер.

Сред най-печелившите обаче са банките. По данни на БНБ тяхната печалба за миналата година е нараснала с близо 74% и е достигнала 1,4 милиарда лева. Този фантастичен финансов резултат е основно заради постоянно повишаващите се такси и комисиони, които банките се надпреварват да събират. Обяснението е, че това било заради ниските лихви. Абе, тяхното не се губи!

Само преди дни стана известно, че и последната банка у нас, която все още не удържаше такса при теглене на пари от собствен банкомат, от 1 април въвежда такава. Средната сума, която ни прибират трезорите от собствен банкомат, е около 30 стотинки. Но вече има и такива, които начисляват процент върху сумата, която теглите. Така при теглене от чужд банкомат таксите на някои започват от 1,50 лв. Това удря всеки, особено силно пенсионерите и социално слабите, чиито плащания задължително се превеждат по банкови карти.

В последните година-две банковите такси започнаха неизменно и ударно да се повишават. Трезорите най-нагло взеха да начисляват такси за каквото се сетите. За внасяне, за теглене, за поддръжка, за превод, че дори и за броене на банкнотите при теглене на пари на каса. Това е все едно на пазара да ни таксуват допълнително измерването на килограм картофи. Чудя се - как не са се сетили да ни таксуват за дишането на въздуха ИМ?

След като се премахнаха лихвите на спестяванията, започнаха да се начисляват и суми за съхранение. Нелогичните такси буквално стопиха малките депозити. А може би банките ни наказват, защото ползваме услугите им и държим парите си в тях? Наглостта им стана безгранична!

Мая ЙОВАНОВСКА

duma

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.