НОВА ЗАРАЗА: Мангъров: Хепатитът с неясен произход протича тежко, но е много рядък

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/nova-zaraza-mangarov-hepatitat-s-neyasen-proizhod-proticha-tezhko-no-e-mnogo-ryadak/3278 SvobodnoSlovo.eu
НОВА ЗАРАЗА: Мангъров: Хепатитът с неясен произход протича тежко, но е много рядък

Хепатит с неизяснен произход, който разболява сериозно деца, притеснява сериозно здравните власти по света. Откритите случаи в 14 държави вървят към 200. Най-много те са във Великобритания. Темата за за новия вид хепатит и как можем да се предпазим коментира инфекционистът и педиатър доц. д-р Атанас Мангъров в ефира на Нова.

„До момента в света имаме около 180 случая на този хепатит при деца до 16 г. Те нямат други заболявания. При тях не се установяват някои от досега известните причинители на хепатит.

Това са случаи на хепатит, причинен от неизвестен вирус, който е силно неавтоимунен.

До момента в света имаме около 180 случая на този хепатит при деца до 16 г. Те нямат други заболявания. При тях не се установяват някои от досега известните причинители на хепатит.

Това са случаи на хепатит, причинен от неизвестен вирус, който е силно неавтоимунен.

При наблюдаваните деца около 10 на 100 са стигнали до чернодробна трансплантация, което означава, че са развили остра чернодробна недостатъчност”, заяви Мангъров

„Явно имаме заболяване, което е за момента e с неизвестен причинител. То протича тежко, но е много рядко. За момента основания за безпокойство няма”, добави той.

По думите му трябва да се спазват елементарните мерки за лична хигиена.

„Първите научни съобщения за такива случаи на хепатит са от април тази година от различни страни от Западна Европа и САЩ”, каза пък директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ Благомир Здравков.

https://eurocom.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.