По делата ще ги познаете! Кой рита срещу въвеждането на безусловния базов доход в България?

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/po-delata-shte-gi-poznaete-koy-rita-sreshtu-vavezhdaneto-na-bezuslovniya-bazov-dohod-v-balgariya/7578 SvobodnoSlovo.eu
По делата ще ги познаете! Кой рита срещу въвеждането на безусловния базов доход в България?

Живеем в сложни времена, във времена на преход, не само в България, а и в света. В сложни времена мъдрите казват, че следва да се търсят прости решения.

В България, особено в последните месеци, на фокус се поставя думата промяна, но как конкретно ще се случи тази промяна, все още на този въпрос на пръв поглед изглежда липсва задоволителен отговор. Кой е инструментът, чрез който ще се случи промяната, но същностната, истинска промяна? Коя е думата или фразата, която да поставим до думата промяна, за да видим Светлина в тунела за реалното и случване?

Пътят за откриване на този инструмент не следва ли да премине през установяване и зачитане на потребностите на хората, в тяхното задоволяване? Една от тези потребности е потребността от сигурност за задоволяване на базовите нужди, от храна, от подслон, но как да се случи това?

От години, включително и в България се говори за икономическия, политически и социален инструмент, който се нарича Безусловен базов доход. Но защо нашите политици не желаят да говорят за него, а в публичното пространство се тиражира сатанизиране на идеята и всеки, който дръзне да я постави на обсъждане рискува да получи огромна доза негативизъм?

Какво означава ББД? Казано накратко, това означава безусловно получаване на определена парична сума от всеки български гражданин, който живее на територията на страната. Тази сума ще е в размер, който ще покрие базовите потребности на всеки. Какви са ползите от реализиране на тази идея? На първо място усещането за сигурност у хората, което би рефлектирало върху нивото на агресия, проблем който става все по - осезаем и у нас. Би оказало влияние и върху размера на сивата икономика, защото кой би работил без трудов договор или на цена за труда си, която не е реално отразената в този договор, при лоши условия на труда, ако има избор и е в позиция да брани активно правата си, а това може да стане само, ако не е поставен в недоимък и липса на избор.

Друга полза, която може да бъде отчетена е, че този инструмент ще насърчи предприемчивите граждани, които ще имат възможност да работят по - свободно в условия на реална пазарна среда, а не тази от последните години на обществени поръчки и съответно канализирани в тях блага, до които имат достъп определена група граждани, свързани с тях.

Важен икономически ефект е възстановяване на вътрешното потребление, което стимулира инициативността и вътрешното потребление, защото парите са в карта, не се ползват в брой, а картата е само за територията на страната. Дали при въвеждане на ББД купуването и продаването на гласове ще е толкова атрактивно както изглежда, че е към днешна дата?!

След изброеното дотук следва да си зададем въпроса защо политиците в България дори не поставят на обсъждане въпроса за ББД и как със стари инструменти ще градим нова система?

Защо е толкова оскъдна информацията по тази тема и дори липсва в медиите? Сега е предизборно време нека потърсим отговори на тези въпроси. Нека този, който желае да получи подкрепата ни, преди това обоснове защо трябва да я получи, нека се стремим да вземаме информирани решения и да знаем, че имаме право да питаме и да получаваме отговори, а не пропагандни внушения!

Златина Кралева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.