Проф. Янакиев: Моралът диктува да се използва сила срещу Путин, но той би запалил ядрена война (ВИДЕО)

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/prof-yanakiev-moralat-diktuva-da-se-izpolzva-sila-sreshtu-putin-no-toy-bi-zapalil-yadrena-voyna-video/4525 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Янакиев: Моралът диктува да се използва сила срещу Путин, но той би запалил ядрена война (ВИДЕО)

При всички положения обаче Русия ще бъде срината икономически, но това въобще не е най-важното. Най-важното е, че Путин и неговата шайка са вече международни престъпници и това е абсолютно безспорно. Тук се изправяме пред едно много голямо противоречие между морала и възможността, защото моралът диктува, когато някой е откровен насилник а Путин и неговата шайка са откровени насилници, не да молим насилника за мир, а да се употреби сила. За да бъде спрян насилника, трябва да бъде употребена самозащитна сила. Това заяви в студиото на ФАКТИ проф. Калин Янакиев.

"Това диктува моралът, възможността обаче е ужасяваща, защото, ако бъде употребена сила срещу този безумец, той би могъл да запали ядрена война, а от ядрената война светът ще бъде унищожен. В нея няма победител. Така, че ние се намираме в изключително тежка ситуация, противоречия между изискваното от морала и позволяваното от възможността. По тази причина трябва да се прибягва до други мерки, една от които са икономически санкции, които се задълбочават и които безспорно ще сринат икономиката на Русия за десетилетия наред, освен че нейният имидж в световен мащаб е сринат за десетилетия наред. Онова, което прави Путин в началото на 21-ви век и онова, което е направил през 30-те години на 20-ти век Адолф Хитлер - те са абсолютно съпоставими", каза философът и писател.

"Руснаците са подложени на тотална дезинформация от една страна и от друга страна са заплашени от тоталитарни мерки без прецедент. Наскоро научих например, че е в Русия в големите градове биват арестувани хора, които излизат на протест вече не с плакати, защото това ги заплашва с 10-15 години затвор, а просто с празни ръце сякаш държат плакати и въпреки това ги арестуват, арестуват деца, видяхме кадри на малки деца, които са изведени от родителите си на протести и са разделени от родителите си и са затворени в клетки.

Така, че възможностите на руснаците са малко, най-храбрите измежду тях ще си позволят да протестират, а другите просто не знаят в какъв свят живеят, защото са подложени, пак казвам, на тотална дезинформация. Руснаците в голямата си част смятат, че Путин спасява Украйна от някакви нацисти, за които съобщи на света в самия ден, в който нападна Украйна. Как не бяхме чували за този нацизъм, който се вихри там от 2014 година. Пропагандата на Кремъл е успешна във вътрешен план. В световен мащаб е изключително неуспешна - целият свят е срещу Путинова Русия. Митовете за добрата, водещата, свещената война на Русия, за православнейшата страна са се срутили абсолютно и с много много години напред", коментира той.

"Русия сега много прилича на онова, което е правил Хитлер в началото на своята власт. Хитлер иска Судетския коридор в Чехия и Словакия, в Чехословакия тогава, защото там живеели немци. Дават му Судетите и малко след това той окупира цяла Чехословакия. После иска територии в Полша,в които живеели немци, измъчвани от поляците, малко след това завладява цяла Полша. Същото прави в момента и Путин - в Донбас и Луганск живеели руснаци, които били измъчвани от украинците, обяви независимостта на тези републики и същия ден буквално нападна цяло Украйна. Подозирам, че нещата ще продължат по-нататък към Молдова, за което също имаме вече определени сигнали, защото знаете, че най-източната част на тази бивша съветска република е окупирана много отдавна от руснаците и се нарича Приднестровска република.

Това са хора (поддръжниците на Путин у нас - бел. ред.), които в момента желаят да заглушат онова, което собствената им съвест им свидетелства и в този смисъл са в патологично състояние, защото не можеш да надвикаш самия себе си и все пак социологическите проучвания ни показват, че при тази много висока любов към Русия до началото на агресията нещата са се срутили от над 50 процента одобрение на 32 процента. Да, това пак е обезпокоително много, 32% да подкрепят безспорния агресор, безспорния международен престъпник. Тук много голяма роля играе нашето старомодно историческо образование, ние сме все още в плен на романтическата историография от средата на 19 век, която на наша почва е развита на една славянофилска основа. Славяните са париите на Европа, Европа е враждебна към славяните и големият дом на славяните би трябвало да е Русия - в тази парадигма се развиват всички разкази за нашата история - освободителката Русия, онази, която се погрижила за нас. Най-вероятно на това се дължат продължаващите настроения на любов към тази страна, историята ѝ много слабо се познава, ние говорим за това колко са ни близки руснаците, но исторически те не са", каза още той.

Целия разговор с проф. Калин Янакиев гледайте във видеото:

https://fakti.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.