Украинските граждани имат право на безвизово влизане в България и право на пребиваване

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/ukrainskite-grazhdani-imat-pravo-na-bezvizovo-vlizane-v-balgariya-i-pravo-na-prebivavane/4782 SvobodnoSlovo.eu
Украинските граждани имат право на безвизово влизане в България и право на пребиваване

Украинските граждани имат право на безвизово влизане в България и право на пребиваване 90-дневен престой в рамките на всеки шестмесечен период у нас. Това припомнят от МВР.

.

Срокът по престой може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства. Редът, по който украинските граждани могат да се възползват от право на допълнителен престой на територията на страната ни, е определен в Правилника за прилагане на Закона за чужденците в Република България.

Украинските граждани, които желаят да продължат безвизовия си престой в България, могат да подадат заявление в дирекция „Миграция“ - МВР или в сектори и групи „Миграция“ при областните дирекции на полицията, но преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от Интернет страницата на дирекция „Миграция“.

Украинските граждани от български произход могат да получат разрешение за продължително или постоянно пребиваване в Република България, в случай че имат сключен трудов договор с български работодател за срок по-дълъг от 6 месеца.

Гражданите на Украйна, които желаят да получат международна закрила (статут на бежанец или хуманитарен статут), могат да подадат заявление в поделенията на Държавната агенция за бежанците, като за София е определен центърът в ж.к. Овча купел 2, ул. „Монтевидео“ № 21, както и пред органите на дирекция „Миграция“-МВР, а също и пред отдел/сектори/групи „Миграция“ при областните дирекции на полицията и пред органите на Гранична полиция.

За повече информация украинските граждани биха могли да посетят дирекция „Миграция“-МВР в София, бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 48. А в страната - в секторите към областните дирекции на полицията.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.