Властите в Испания: Работим упорито по „Барселонагейт” (бащата на „Мис Бикини” – водопроводчик, налял 1,7 млн. в къщата, НАП се чуди как да замете случая)

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/vlastite-v-ispaniya-rabotim-uporito-po-barselonageyt-bashtata-na-mis-bikini-vodoprovodchik-nalyal-17-mln-v-kashtata-nap-se-chudi-kak-da-zamete-sluchaya/12114 SvobodnoSlovo.eu
Властите в Испания: Работим упорито по „Барселонагейт” (бащата на „Мис Бикини” – водопроводчик, налял 1,7 млн. в къщата, НАП се чуди как да замете случая)

Националната агенция за приходите вече 6 месеца не може да измисли как водопроводчикът Георги Йовчев, баща на „Мис Бикини” Борислава Йовчева, която има дете от Бойко Борисов, е налял немислимите 1,7 млн. лева в луксозното имение в Барселона.

Скандалът лъсна по цял свят с името „Барселонагейт”.

Работа обаче продължават и в момента испанските власти, които квалифицират престъплението като „пране на пари”.

Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров съобщи за „Сега“, че проверката все още е в ход…

ВиК майсторът от Сандански направил сериозната инвестиция във фирмата Emma BGS, чието седалище е именно луксозната къща в Каталуния.

Проблем при замитането на далаверата е, че бащата на „Мис Бикини” не може да докаже произхода на средства в размер на 1 750 000 лв. Според цитираните документи през 2015 г. той е вложил тези пари като капитал в Emma BGS SL. Така излиза, че Йовчев е разполагал с 875 хил. евро.

Той е бивш водопроводчик от Сандански, няма бизнес или пък продажба на имоти, което да оправдае направените разходи.

Въпросната фирма имаше и луксозен магазин за дрехи с площ 140 кв. м на една от централните улици на каталунския град – Paseo de Grácia.

След като скандалът стана тема №1 на големите медии по цял свят, бутикът беше моментално опразнен и затворен.

Първи осветлиха грандиозната измама журналистите от испанския вестник “Ел Периодико”. Изданието съобщи, че казусът с къщата, при който изплува и името на премиера Бойко Борисов, се разследва от властите в кралството.

Другата половина от капитала във фирмата Emma BGS SL е внесен от офшорната фирма Palms Enterprises. В България тя се представлява от бизнесмена Йордан Христов. Той е мажоритарен собственик на “Спортни имоти Приморско” и е спряган за влиятелна фигура в ГЕРБ.

Бизнесът му започва с помощта на община Приморско, която апортира общински земя в неговата фирма. Свързани с Христов дружества досега са спечели над 7 млн. лв. от европроекти и обществени поръчки, разкрива “Биволъ”.

Междувременно къщата в Барселона, за чийто собственик се афишира бившият директор в “Лукойл България” Александър Чаушев, изненадващо беше обявена за продан.

Преди около два месеца тя се появи в сайт на известна агенция за продажба на недвижими имоти за цена от 2 950 000 евро.

Имението, която сега си търси купувач, от 2013 г. е собственост на компанията Numin Invest S.L, свързана с предполагаемата мрежа, вкарала над 5 млн. евро в Каталуния в последните години, според разследването на испанската полиция.

Тогава къщата е придобита за 3 млн. евро, но реалният й собственик и мажоритарен партньор в Numin Invest – Александър Чаушев, не се заселва в нея.

По време на полицейското наблюдение над имота е установено, че манекенката Борислава Йовчева, нейните родители и дъщеря й, които са регистрирани в къщата от шест години, я обитават поне до края на 2019 г. В Испания разследването, водено срещу Борисов, продължава.

„Разследването не е приключило, има много данни, които продължаваме да разследваме. С обичайните контакти и регламентирани канали. Не можем да дадем повече подробности, тъй като става въпрос за класифицирана информация.”

Това отговориха от полицията на въпросите на “Сега” дали са искали съдействие от българските власти за разпита на Борисов или на други лица.

Narod.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.