За копърките и мисирките

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/za-koparkite-i-misirkite/16177 SvobodnoSlovo.eu
За копърките и мисирките

Втори ден на брифинга се задава въпрос от името на "една жена, която е била наплюта от таксиметров шофьор и се притеснява за здравето си". И сега от МВР не потвърждават наличието на такъв реален случай. Но втори ден се пита защо таксиметровите шофьори работят, изпълняват ли изискванията и тн.

Явно отговорът на Мутафчийски, че те са длъжни да носят маски и да дезинфекцират, както всички останали и подлежат на стандартни проверки, не е бил удовлетворяващ. Днес "въпросът на жената" вече има и допълнение, че "80% от таксиметровите шофьори са от малцинствата".

"Таксиметровите шофьори" са като "журналистите". Има копърки, има и мисирки. Но има и достойни професионалисти, които в тази тежка за всички ситуация, без хора по улиците и без работещи в офисите, опитват да покрият някакъв минимум от лизинг/ рента, гориво, такса за адреси, покупки на маски и дезинфектанти и тн.

Чудя се защо някой се огледа в едното око на кьоравия. Може би, защото част от представителите на този бранш опитаха някакъв протест във време на извънредно положение?! Дали имат основание да искат нещо от държавата, е друг въпрос. Спорно е, предвид начина, по-който се осигуряват повечето от тях.

Но заради плах бунт да размахаш пръст през ПИК на един бранш, който е на командно дишане, не е мъжки подход.

Хората, които карат такси, не са измет. Те са тези, които до преди короната ви возеха на работа. Караха децата ви на училище. Взимаха ги оттам. Слушаха историите ви. Идваха навреме. Даже ви беше направило впечатление, че колите стават все по-чисти, музиката - вашата, а тези зад волана - спретнати.

И да, има шофьори от малцинствата. Как са станали шофьори, като част от тях не могат да четат и аз се чудя. Но, честно казано, половин България се чуди и как тези, които имат честта да задават въпроси в Министерския съвет, са стигнали до там. Така, че по-леко със соченето на гилдии като прокажени. Журналистическата хич не е за хвалба.

Миролюба Бенатова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.