АЗ СЪМ ОПТИМИСТКА - ВИНАГИ МОЖЕ ДА СТАНЕ И ПО-ЗЛЕ. И СТАВА!

https://svobodnoslovo.eu/komentar/az-sam-optimistka-vinagi-mozhe-da-stane-i-po-zle-i-stava/16614 SvobodnoSlovo.eu
АЗ СЪМ ОПТИМИСТКА - ВИНАГИ МОЖЕ ДА СТАНЕ И ПО-ЗЛЕ. И СТАВА!

В момента от Щаба ген. или д-р Мутафчийски заяви, че ще поиска още по-строги мерки и затягане на режима. Видимо беше ядосан и притеснен. Явно бесен, че "животът явно продължава без всякакво смущение". Другите неща са интересни - наблегна на това, че вирусът засяга само бабите и дядовците, че само те са уязвимите, че тях трябва да ги пазим. Въпреки, че има и по-млади хора, заразени с вируса.

Ядосан бил от въпросите дали ще работят фризьорските салони. В Италия, където бил видял потресаващи снимки от болници и умиращи, никой не се запитвал дали ще работи фризьорския му салон. Само че той пита ли в Италия хората какви спестявания имат и какви заплати, и че за някое българско семейство едно павилионче за банички или фризьорски салон, или цветарски магазин, може да са единствената преграда пред пълната мизерия? Явно сравнение не може да става.

За безхаберието на българина се знае. Днес също се убедих. В централен хранителен магазин в Пловдив, продавачките бяха без ръкавици и маски, а опашките бяха на три сантима човек до човек. И дори една кашляща жена, която май не впечатли никого. И няколко тумби мъже, които се подиграваха на хората с маски.

Затова може би трябва да се въведат ограничения. Предложението е само хранителни магазини, аптеки, бензиностанции и банки да останат да работят. Това е смърт за българския дребен и среден бизнес.

И точно затова трябва всички да настояваме наред с ристрикциите да има решение как да се облекчи тази тежест върху хората, включително еднократни социални помощи за съкратените, опрощаване на данъци и осигуровки, гратисни периоди за кредити, наеми, и сметки за ток, вода, парно, дори телефони. Обричате народът на смърт не от вируси, а от мизерия. И ще стане дългова спирала и страхотна междуфирмена задлъжнялост.

Животът е безценен. Но ако си поставен пред избора от бавна и мъчителна смърт от мизерия и по-бърза от вируса, дали това е по-добре? Сега много хора не го осъзнават. Но до две седмици тази икономическа катастрофа ще удари всички.

Спешно, незабавно трябват извънредни мерки за икономическото оцеляване на хората. Мерки за достъпа на всички до достъпни лекарства на приемливи цени, осигуряване на безплатни маски, дезифектанти и ръкавици. Достатъчно крадохте! Време е парите, които събрахте от нас, да ги използвате за народа.

Защото този път изборът е на живот и смърт!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.