Ботуш върху лицето

https://svobodnoslovo.eu/komentar/botush-varhu-liceto/16471 SvobodnoSlovo.eu
Ботуш върху лицето

Историята се повтаря - пак се крием от Гешев, за да ходим в гората, иронизира общественият хумор, правейки паралел между Никола Гешев и настоящия главен прокурор. "Новият" Гешев ще влезе в историята като внезапно пробудилият се от летаргия обществен обвинител, впуснал се да иска още и още правомощия, правещ се на средно аритметично от типичните американски герои - "лошо" ченге, шериф и съдия от последна инстанция... Той се е концентрирал върху арестите, а не върху истинската си работа - да подготвя обосновани разследвания и обвинения срещу престъпници, задържани от другиго. Той иска да арестува - колкото повече, толкова по-добре.

Правосъдният министър Данаил Кирилов също иска още правомощия за сметка на основните ни граждански права - миналата седмица oбяви, чe e пoдпиcaл пиcмo зa дepoгaция нa Eвpoпeйcкaтa кoнвeнция зa пpaвaтa нa чoвeкa, заради извънpeднoто пoлoжeниe. Зад думата "дерогация" се крият много опасности. Дотук ли бяха правата ни, дефинирани в закон? Нима трябва доброволно да се откажем от тях, че и да не търсим компенсация за евентуалните прояви на авторитаризъм или тоталитаризъм от страна на ГЕРБ? Кирилов обяви намерението си още преди да е ясно какво точно искат да правят управляващите по време на извънредно положение. Е, разбрахме - повече армия, цензура, следене...

ГЕРБ ще използват кризата, за да правят каквото и с когото искат. Опитаха се да затворят устата на медиите, уж под претекста "да няма фалшиви новини". Покрай сухото, често гори и суровото... Нали не смятате, че щяха да се ограничат само с цензура над измислени сайтове, които наистина всяват паника дори само със заглавията си?

С обяснението, че трябва да следят нарушителите на карантината, депутатите разрешиха на МВР да следи мобилните ни телефони и интернет комуникацията ни. Полицията ще може безконтролно да изисква справки от мобилните оператори и доставчиците на интернет услуги за това кой къде ходи, с кого и кога говори. Уж идеята е да се проследят смелчаци, хукнали да обикалят страната, въпреки изричното указание да си седят вкъщи. Кой обаче ще контролира дали МВР следи само тези лица? Не е ли възможно в списъка с имена "случайно" да попадне и някой политик или журналист? "По грешка" някой униформен ще докладва чинно с кого се среща лидер на партия или разследващ репортер. Удобно, нали? МВР ще следи кои сайтове посещавате и с кого си пишете. Е, уж не и какво точно правите в тези сайтове, уж няма и да записва същината на телефонните ви разговори, но... Така и не стана ясно дали съдия ще одобрява срещу кого да се прилага мярката. Но пък със закон, писан на крак, приет набързо и без ясна концепция за последствията, нормално е да има много пробойни. За тегоба на едни и безнаказаност на други... И после защо сме загубили доверие в институциите...

"1984" на Оруел звучи все по-актуално днес. Кабинетът и неговите марионетки се опитват да ни убедят, че "хората спят спокойно, само защото силните крачат в нощта". Успокоява ли ви фактът, че навсякъде ви дебнат силни Каскети? Някак тъжно звучи и друг цитат: "Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги". Гешев, Кирилов, Младен Маринов, Бойко Борисов и още няколко като тях вече лъскат своите ботуши.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Рик Деймс призова eвpoпeйcкитe пpaвитeлcтвa дa cпaзвaт cтpиктнo кoнвeнцията зa пpaвaтa нa чoвeкa, кoгaтo пpиeмaт cпeшни мepки зa cпpaвянe c кpизaтa СОVID-19. Може ли някой да напомни това на правителството на Борисов? Нека поне този път не бъдем негативното изключение и примера, който никой друг не иска да следва. Спазвайте основните човешки права, а ние съответно ще спазваме своите отговорности, така, както е по закон.

Ако не искаме историята да свърши като в "1984", не е ли време да се опълчим? Аз не искам ботуш върху лицето си, а вие?

автор: Павлета Давидова

duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.