ДВАТА ГРЯХА НА БЪЛГАРИТЕ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/dvata-gryaha-na-balgarite/110570 SvobodnoSlovo.eu
ДВАТА ГРЯХА НА БЪЛГАРИТЕ

Големият недостатък на българите е, че все се делим. И мнозина смятат ибрикчийството за доходна и носеща уважение професия. Гледам сега какво става. Едната част от българите се държат като гъзомийници /е, все пак да си кажем българската дума/ на САЩ и на украинците. Не се свенят да плюят Русия, русофилите, Освобождението, Шипка и всичко, що е патриотично и/или русофилско. На фестивала в Габрово, издуханата откъм сиво вещество кметица и набедените за хумористи от градеца хорица се подиграват на Путин и Н.П.Митрофанова. Интересно ми е защо тези гъзомийници не се огледат в собствения си градец. По ирония на съдбата често ми се е налагало да ходя в Габрово - и преди 1989 и сега. Сега - руини на стари фабрики, които алчните реститутчета не поддържат, но искат да вземат наеми. Обезлюдени къщи. Мизерия и боклуци. За разлика отпреди, когато Габрово беше един проспериращ град. Когато бяхме със злите рашки, така да се каже. Ама днешните габровски гъзомийници си въобразяват, че като ибрикчийстват и ударят няколко сапуна на американците, и онези ще ги признаят за хора. Няма, ама това е тема на друг разговор.

При политиците положението с ибрикчийството е страшно, там петилетката я вземат за седмица, а ударниците са повече от нормалното. Гъзомийник № 1, естествено са Ристе и Гнома, а на фотофиниш ги следват другите от ДБ и ПП. ГЕРБ се опитват да не изостават. Цялостното впечатление е тягостно и погнусено.

Тези, които пък не практикуват ибрикчийство, са се хванали гуша за гуша кой да води бащина дружина. Според тях е напълно неприемливо и недопустимо всички да се борят за каузата, всеки по своя си начин. Или ги признават тях за воеводи, или кучета я яли Родината. Готови да пращат в Белене всеки, който води борбата срещу колонизаторите извън техните структури и общности. Ако не харесваш конкретния Спасител и Месия, то ти не си никакъв българин и нямаш правото да се бориш за България. Борбата между Спасителите на България е такава, че ако цялата тази завист, злоба и омерзение бяха насочени към колонизаторите, досега да сме станали свободна и независима държава. Ама българите обичат сами да си пазят казана, нали?

Ибрикчийство и разделение. Двата основни порока на българския народ. Докато не ги изкореним, няма да се оправим. Или докато враговете не ни изкоренят нас, докато ние се караме кой точно да пусне химна и да сложи катинара на държавата.

Елена Гунчева-Гривова

3 Коментара

Иванов

преди 11 месеца

Ако трябва да преведа тази статия на френски или на английски, даже с гогъла ще има голям проблем. Да повтаряме едни и същи генетични качества на нашего брата българина едва ли има полза. Това е истината, работата е, че и в другите народи има такива ЦЕННОСТИ. Истината не се вижда по един и същ начин от всички. За разлика от животните, ние сме по- зле. Ние например не обичаме американците, ако познаваме цялата им история, но ако някой ни говори против тях, ние не сме съглсни с него, даже сме готови да излеем омразата си . Няма да споменавам имена, трябва да се подразбира. Не може една овца или една сърна да мрази лъв, тигър или даже хиена. Ами хищниците не ядат трева. Така трябва да мислим и ние, но явно не сме дорасли. Едни кучета ни учат на любов, ама нямаме никакъв напредък.

Коментирай

Иванов

преди 11 месеца

Колкото и да гледах днес не ВИДЯХ ИМЕННИЦАТА ГУНЧЕВА на митинга за мир. А такива като нея не само не трябваше да отсъстват, трябваше да кажат по няколко думи. Е в какво да вярваме вече не знам.

Коментирай

панчо виля

преди 11 месеца

Добре описваш ибрикчийството. Точно го онагледяваш и с примерите които посочваш. Ама за разделението защо не се погледнеш и ти самата в огледалото. Ако оприличим набиращото височина и маса Възраждане на Хималаите, в него има достатъчно върхове и за тебе, и за Пасков, Богомил Бонев, Николай Марков и още много други. Тогава планината би била много по-величествена и покоряваща. Жалкото е, че у всички останали се спотайва нещо дребнавичко, което ви яде отвътре и не ви дава мира, че Костадинов е безспорен Еверест. Чест прави на Волен Сидеров и Румен Петков, които наскоро в две предавания благородно признаха значимостта на Възраждане и изразиха готовност всеки със своята партия да го подкрепят. От това и от вашето присъединяване България само може да спечели.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.